/ PROGRAMMA
EVENEMENTEN
Het evenementenprogramma is gevarieerd en wordt georganiseerd voor een breed publiek.
Architectenbal en Amsterdamse Architectuur Prijs
10 mei 2014 Beurs van Berlage
Het Architectenbal op zaterdag 10 mei a.s. belooft spectaculair te worden. Opnieuw vindt het feest plaats in hét icoon van de Nederlandse architectuur: De Beurs van Berlage, met dit jaar het thema ‘The Making Of’ voor inrichting, line up en dress code.
Tijdens het Architectenbal wordt de prestigieuze Amsterdamse Architectuur Prijs 2014, de Gouden A.A.P., uitgereikt door Francine Houben.
Komt allen!

Met de Amsterdamse Architectuur Prijs vestigt Arcam jaarlijks de aandacht op het beste deel van de bouwproductie in Amsterdam. Dit jaar zijn negen gebouwen genomineerd. De prijs is voor de architect én opdrachtgever van het Amsterdamse gebouw uit 2013 dat óf het mooiste is van allemaal óf het meest exemplarisch voor de actuele situatie óf het meest uitdagend en vernieuwend – idealiter: alles tegelijk.

Als start van de avond organiseert Arcam een openbaar gesprek naar aanleiding van de nominaties. Onderwerp is de groeiende variatie in de wijze waarop projecten tot stand komen en dan vooral de samenwerkingsverbanden en scenario's die een belofte inhouden voor de toekomst.

Programma
21-03 u. DJ's, VJ's, bands & acts
20-21 u. debat Amsterdamse Architectuurprijs 2014
(apart aanmelden via goudenaap@arcam.nl, toegang: een Architectenbal-ticket, voor aanvullende informatie houd www.arcam.nl.in de gaten.)
22.30 u. uitreiking Gouden A.A.P. 2014 door Francine Houben

Tickets en informatie
Architectenbal, zaterdag 10 mei 2014, Beurs van Berlage Amsterdam
Informatie: www.architectenbal.nl
Tickets zijn via www.architectenbal.nl te koop voor 17,50 euro
(12,50 euro voor BNA- en BNI-leden en studenten).
Indien nog voorradig, zijn op de avond zelf kaarten aan de deur verkrijgbaar voor 22,50 euro.


De jury, dit jaar bestaande uit de Nederlandse architectuurcritica Kirsten Hannema, de Belgische architectuurhistorica Rika Devos en de Italiaanse architect Gianni Cito, heeft de keuze laten vallen op negen projecten. Uit deze genomineerden kiezen zij de winnaar.

De genomineerden, in willekeurige volgorde (project/ architect/ opdrachtgever):
Rijksmuseum/ Cruz y Ortiz arquitectos, Van Hoogevest architecten/ Rijksmuseum, Rijksgebouwendienst
Kraaipanschool/ Architectenbureau Hoogeveen/ Ymere
IKC Zeeburgereiland/ Studioninedots/ Gemeente Amsterdam
De Studio GAK Noordvleugel/ Architectenbureau Wessel de Jonge, ZECC Architecten/ Stadgenoot, AM, BLP1 Properties
Nieuw Waterlandplein/ Atelier PRO/ Nieuw Waterlandplein, Ymere, AM
De Nationale Opera/ VMX Architecten/ De Nationale Opera
Kindercampus De Jordaan/ Architectenbureau Micha de Haas/ Gemeente Amsterdam
Brede School Het Meervoud/ Architectenbureau Marlies Rohmer/ De Key
Villa K01/ Studioninedots/ Particuliere opdrachtgever

Zie hier de negen projecten in beeld
CENTRUMEILAND
14.03.14
De gemeente Amsterdam heeft voorlopig de planvorming voor het Centrumeiland (IJburg) stilgelegd. Dit betekent niet dat er niets gebeurt. Om te anticiperen op de verwachte groei van het aantal bewoners in Amsterdam is gestart met de aanleg van Centrumeiland.

Tegelijk is aan Arcam gevraagd het hiermee verbonden debat aangaande de toekomst te blijven voeren. Arcam grijpt deze mogelijkheid aan om de interactie tussen professionals en bewoners van de stad te stimuleren. Bevlogen en betrokken bewoners en gebruikers worden uitgedaagd om hun ideeën te toetsen aan stedenbouwkundige inzichten van professionals en worden door hen begeleid bij de uitwerking en verbeelding ervan. Samen maken we de stad.

Met het project Stad in Zicht wil Arcam een bijdrage leveren aan de zoektocht naar 'nieuwe stedenbouw'. De praktijk van de stedenbouw zoals we die tot voor kort kenden is als gevolg van de financiële crisis niet meer realistisch. Er moet worden toegewerkt naar een nieuwe benadering. Door zowel publiek als professionals te betrekken bij het nadenken over de toekomst van de stad komen bottom-up energie en kennis van professionals bij elkaar.

Op vrijdag 14 maart zullen Arcam-directeur Yvonne Franquinet en Wethouder Maarten van Poelgeest op symbolische wijze het begin markeren van een nieuwe fase in de Amsterdamse stadsontwikkeling.

U bent van harte welkom om bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig te zijn. Graag aanmelden via arcam@arcam.nl o.v.v. uw naam, evt. naam/titel van medium en 'aanwezig 14 maart'.

Programma:
16.30 u. Ontvangst bij Arcam, Prins Hendrikkade 600, Amsterdam
17.00 u. Welkom en toelichting 'Stad in Zicht' door Yvonne Franquinet, directeur Arcam
17.15 u. Adriaan Geuze over de toekomst van de stad
17.30 u. Symbolische overhandiging van het eiland door Wethouder Maarten van Poelgeest
17.45 u. Afsluiting & borrel

Vanaf 14 maart 2014 is het mogelijk een plan, idee, suggestie of gedachte te delen met ARCAM en het publiek. In het najaar 2014 draagt ARCAM de inventarisatie over aan het nieuwe college. Vervolgens wordt bekeken hoe hier verder invulling aan wordt gegeven.

Meer informatie over het insturen van plannen en ideeën, volgt zo snel mogelijk.

Download hier een verkenning, uitgevoerd door de Gemeente Amsterdam, naar de toekomst van het Centrumeiland.
Verkenning Centrumeiland (korte versie)
Verkenning Centrumeiland (lange versie)
Dag van de Architectuur Amsterdam
21 & 22 juni 2014
De Dag van de Architectuur Amsterdam laat je een andere kant van de stad zien! Ontdek plekken die je nog niet kende en uitzichten die je niet kon vermoeden.
In het weekend van 21 en 22 juni vindt de Dag van de Architectuur plaats in Amsterdam. De DvdAA is een 'licht en vrolijk' cultureel programma dat deelnemers architectuur laat beleven door het openstellen van tot de verbeelding sprekende gebouwen die doorgaans niet toegankelijk zijn voor publiek. De kracht van het project berust onder meer op de medewerking en de participatie van de ontwerpende vakgemeenschap; architecten, interieurarchitecten, vormgevers en studenten. De rondleidingen en toelichtingen ter plekke worden gegeven door architecten en ontwerpers. Hierdoor ontstaat er uniek direct contact tussen de vakgemeenschap en het publiek.

Binnenkort meer informatie over het programma op www.dagvandearchitectuuramsterdam.nl
CityPics #5: I Love Amsterdam
30.03.2014
De filmreeks CityPics houdt zich bezig met het onderwerp van de stad in al haar facetten en verschijningsvormen - maar altijd met een link naar Amsterdam. Tijdens de 5e editie van deze reeks vertoont Filmtheater Kriterion I Love Venice (van regisseurs Quirine Racké en Helena Muskens), en is er een nagesprek over het 'Venetië van het Noorden', Amsterdam, met Leon Deben (Stadssocioloog, UvA) en Björn Stenvers (Amsterdam Hermitage/OAM).

I Love Venice, inclusief nagesprek
Venetië, de sprookjesstad gebouwd op water, ontvangt dagelijks 60.000 bezoekers. Dat is meer dan het totale aantal inwoners van de stad, dat sinds de jaren '40 is gedaald van 175.000 naar 59.000. In het centrum zijn voormalige woonhuizen omgebouwd tot Bed & Breakfasts en verkopen winkels alleen nog maar producten voor toeristen. De documentaire I Love Venice laat zien hoe de overgebleven Venetianen hun stad verdedigen door te demonstreren tegen de inkomende cruise-schepen en tegen de plannen van de gemeente om nog meer toeristen aan te trekken.

Hoe zit dat in onze eigen, op water gebouwde, sprookjesstad? In 2014 worden er zeven nieuwe hotels geopend in Amsterdam, in 2013 waren dat er elf. Tijdens het komende jaar zullen er ruim 130 cruise-schepen aanleggen in de Passenger Terminal Amsterdam, met elk 1.500 bezoekers. Wat betekent de groeiende toeristenindustrie voor de bewoners van deze stad? Op zondag 30 maart gaan we in gesprek met stadssocioloog Leon Deben, die schreef over de effecten van toerisme op het centrum van Amsterdam, en Björn Stenvers, die zich bezig houdt met de marketing van de Amsterdamse musea. Deze editie van CityPics is georganiseerd ter gelegenheid van het Bouwplaatsfestival in het nieuwe Volkshotel - waar Filmtheater Kriterion dat weekend activiteiten organiseert.

Citypics
Met CityPics willen AFFR, ARCAM, CITIES en Filmtheater Kriterion de Amsterdammer prikkelen zich meer te verdiepen in zijn stad. Film, debat en stadsverkenning rond een wisselend centraal thema worden ingezet om verschillende perspectieven te belichten en te contrasteren, opdat de bezoeker een beter inzicht krijgt in de dynamiek van de stad.

Kaartjes
€8,- of gratis met Cineville.
De Architectenwinkel bij ARCAM
Elke zaterdag!!
Vanaf 9 maart is de Architectenwinkel ook bij ARCAM te vinden. de Architectenwinkel is een initiatief van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) waarbij geïnteresseerden gratis advies krijgen van een architect. Inmiddels is de Architectenwinkel op diverse locaties in Nederland actief. Vanaf maart wordt daar een Amsterdamse centrumlocatie aan toegevoegd.

Architecten beantwoorden tijdens het inloopspreekuur vragen over verbouwen en zelfbouwen en geven gratis advies. De Architectenwinkel bij ARCAM is wekelijks geopend op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor het inloopspreekuur via www.architectenwinkel.com