/ PROGRAMMA
EXPOSITIES
Het expositieprogramma is gevarieerd en brengt architecten, gebouwen, stadsontwikkelingen, architectuur van over de grens en aan architectuur verwante thema's onder de aandacht.
In het ARCAM gebouw is ook het ARCAM PANORAMA te zien, een permanente presentatie over de architectuurgeschiedenis van Amsterdam.

Openingstijden
Lina Bo Bardi: Together
18.04.14 - 25.05.14
Op 17 april a.s. opent bij Arcam de tentoonstelling 'Lina Bo Bardi: Together'. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de nalatenschap van de Italiaans-Braziliaanse architect Lina Bo Bardi (1914-1992): bij uitstek een architect die in deze tijd nieuwe generaties bouwers, gebruikers en architecten kan inspireren.

Pragmatisch, sociaal betrokken en een architect die de mens als kern en uitgangspunt nam bij haar ontwerpen. Wars van wat zij noemde 'architectonische acrobatiek' heeft zij met kleine budgetten, in samenspraak met gebruikers en gebruikmakend van wat voorhanden was, projecten gerealiseerd die zich zowel in architectonische als sociale zin onderscheiden.
Bij haar overlijden genoot Bo Bardi groot aanzien onder kenners. Voor het grote publiek werd haar werk jarenlang overschaduwd door dat van meer flamboyante landgenoten zoals Oscar Niemeyer. Pas de laatste jaren zijn de kwaliteiten van haar werk herontdekt, wellicht ook omdat ze aansluiten bij de hedendaagse soberheid en sociale betrokkenheid die met de crisis zijn intrede deed.

Om een directe ervaring van Bo Bardi's projecten te bewerkstelligen hebben de tentoonstellingsmakers een aantal situaties geënsceneerd. Bezoekers beleven door middel van projecties hoe kinderen het SESC Pompéia gebruiken. De opstelling 'The Glass House' geeft een intieme impressie van de sfeer van het huis. De bezoeker waant zich in de leeskamer en kan vanuit een door Bo Bardi's ontworpen Bowl Chair de bijzondere sfeer, het uitzicht en de subtiele lichtinval ervaren.
De tentoonstelling omvat ook een groot deel van de door haar verzamelde gebruiksvoorwerpen, zelfgemaakt speelgoed en miniatuur-meubels. Een verzameling waaruit ook haar liefde voor de Brazilianen en de volkscultuur spreekt.

De tentoonstelling was eerder al te zien in Londen, Wenen, Bazel, Parijs en Stockholm en reist na Amsterdam door naar de Verenigde Staten.

Arper (hoofdsponsor) heeft de in 1951 door Lina Bo Bardi ontworpen Bowl Chair in in 2013 in productie genomen en in een limited edition uitgebracht.

De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag (13:00-17:00 uur). De entree is €5,- (tot 18 jaar gratis).

Opening op donderdag 17 april 2014
15.30 - 19.00 in ARCAM
RSVP arcam@arcam.nl - uiterlijk 14.04.2014

Voorprogramma
15.30 Inloop/ontvangst
16.00 Welkomstwoord Yvonne Franquinet
16.05 Ronde tafelgesprek over de relevantie van de nalatenschap van Lina Bo Bardi voor de huidige beroepspraktijk, gemodereerd door Michiel van Iersel.

Opening
17.30 Welkomstwoord Yvonne Franquinet
17.35 Inleiding Paul Meurs
17.45 Dankwoord curator Noemi Blager and directeur Arper Claudio Feltrin
17.50 Officiële opening door Madelon Vriesendorp
17.55 Projecties aan! Gelegenheid om tentoonstelling te bezichtigen, met toelichting van aanwezige tentoonstellingmakers: curator Noemi Blager, filmmaker Tapio Snellman en kunstenaar Madelon Vriesendorp.
19.00 Einde