Kadegebouw


 
IJburglaan 173-449
Steigereiland, IJburg
Amsterdam
Liesbeth van der Pol
Dok architecten
Ontwikkelingscombinatie Waterbuurt West
Teerenstra Bouw
Tram 26, stop Steigereiland
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2009-2010; ARCAM POCKET 23. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2007
2009-07-01
Bedrijven, Wonen
 

Op het Steigereiland (IJburg) zijn de steigers waar het eiland zijn naam aan dankt, aan het zicht onttrokken door het 200 meter lange Kadegebouw. Het gebouw schermt de woningen die erachter in het water liggen af van het verkeerslawaai van de IJburglaan.

De vier steigers van Waterbuurt-west zijn te bereiken via vier royale poorten in het Kadegebouw, poorten die even hoog zijn als de bedrijfsruimten in de plint. Deze dubbelhoge plint heeft aan de straatkant een gevel van geruwde, betonnen steunberen met witte accenten, refererend aan afmeerpalen, met daarbinnen de ramen gevat in bronskleurige kozijnen. De drie lagen met appartementen erboven en de gehele waterzijde zijn lichter uitgevoerd met witte kaders, lichtgrijze vlakken en glazen balkons.

De opdracht was om de ontsluiting van de woningen niet via galerijen te realiseren en daarom is een ingenieuze opzet ontworpen van twaalf portieken met trappen en liften waarmee per verdieping steeds twee woningen wordt bereikt. Op de hoogste verdieping bevinden zich acht penthouses.

De appartementen – in de koop- en (sociale) huursector – zijn zogenaamde doorzonwoningen waarin kan worden geprofiteerd van de zon aan de straatkant en het zicht op het water en de waterwoningen aan de noordkant. De woningen variëren in grootte van 50 tot 126 vierkante meter met flexibel indeelbare plattegronden, alle met een woningbreed terras.

De bedrijfsruimten zijn casco opgeleverd, flexibel indeelbaar, transparant en licht door een vrije gevel aan beide zijden en hebben een terras aan het water.

Een balkconstructie in de parkeerkelder van het Kadegebouw ondersteunt de liftschachten boven de rijbaan. Op deze wijze is een zo groot mogelijk aantal parkeerplaatsen gerealiseerd voor de bewoners van het Kadegebouw en van de waterwoningen. De buitenruimte blijft zo autoluw. (ARCAM/MB)