​Rhapsody in West


 
Jan van Schaffelaarplantsoen 2-16, Leeuwendalersweg 25-27, Vrouwengelukhof 1-165, 2-296
Kolenkitbuurt
Amsterdam
TANGRAM architectuur en stedelijk landschap
SBB & De Nijs JvS V.O.F
2019
Nieuws, Wonen
 

Op een complexe locatie aan de ringweg A10 in Amsterdam-West ligt Rhapsody in West: een project met huurwoningen, commerciële ruimtes en een parkeergarage. Eind 2014 werd voor deze locatie in de Kolenkitbuurt een aanbesteding uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. TANGRAM architectuur en stedelijk landschap maakte in opdracht van de ontwikkelcombinatie SBB & De Nijs en in samenwerking met een team van specialisten het ontwerp. De bouw ging in 2017 van start.

Restgeluid
Het Jan van Schaffelaarplantsoen, waar Rhapsody in West is gebouwd, was voorheen een lawaaiig stuk grasland langs de A10. Om deze lawaaiige plek bewoonbaar te maken zijn er twee hoge gebouwen aan de A10 en aan de Bos en Lommerweg gerealiseerd met eenzijdig georiënteerde woningen. In de verhoogde binnentuin staan drie losse woonblokken. De ronde vormen van de woonblokken buigen het restgeluid van de A10 af. Het plan onderscheidt zich hiermee sterk van de gebruikelijke oplossingen, zoals geluidsschermen, voor locaties met geluidsoverlast. De open verkaveling aan de buurtzijde zorgt voor ‘lucht’ tussen de bouwblokken waardoor het wooncomplex uitnodigend oogt.

Visuele eenheid
Het woonproject heeft ondanks de groene binnentuin een zeer hoge bouwdichtheid. De woningen variëren in grootte van 50 tot 110 m2 en zijn nu en in de toekomst flexibel in te delen. Daarmee wordt er rekening gehouden met de behoeften van (toekomstige) bewoners. De woonblokken vormen qua architectuur een visuele eenheid met de buurt door gebruik te maken van dezelfde baksteensoort als van de nabijgelegen Kolenkitkerk.

Groene oplossingen
Tussen de snelweg en het Jan van Schaffelaarplantsoen is het hoogteverschil 4,5 meter. Hierdoor was het mogelijk om een verhoogde binnentuin te realiseren, waaronder functies zoals parkeren, bergingen en installaties zijn verborgen. De binnentuin is voor de hele buurt toegankelijk via trappen en fungeert als een spons; bij hevige regen wordt het water verzameld in de vijvers en de dikke absorberende onderlaag. Daarna loost een speciale installatie het overtollige regenwater gedoseerd op het riool. De bewoners maken gebruik van energie dat wordt opgewekt door de zonnecollectoren op de daken. Bewoners leveren na aftrek van eigen gebruik energie terug aan het net.

Ontmoetingsplek
Het Jan van Schaffelaarplantsoen fungeerde voor de bouw van Rhapsody in West als ontmoetingsplek voor de buurt. De architect en opdrachtgever hebben daarom in een vroeg stadium van de realisatie contact gezocht met de buurt, met de hulp van kunstenaarscollectief Cascoland. Deze samenwerking leidde tot een goede samensmelting van ideeën zoals het vrij toegankelijke binnenterrein, een logeerhuis voor visite van ver en een openbare kas op het binnenterrein. In de kas kan men elkaar ontmoeten, worden plantjes verkocht en vlak ernaast staan openbare barbecues. Zes community-managers, vrijwilligers die huurkorting krijgen, hebben de zorg over deze publieke functies.

Rhapsody in West is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

Afbeelding 1: John Lewis Marshall
Afbeeldingen 2-4: Meijeske Fotografie


Gerelateerd

Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West winnaars Gouden A.A.P. 2020

Nieuws

En de grote winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2020 zijn....

Alle nominaties ooit voor de Gouden A.A.P. in kaart gebracht

Nieuws

Bekijk de oogst van de beste gebouwen van Amsterdam sinds 2008 nu op de kaart!

Pontsteiger

Hotel : Nieuws : Voorziening : Wonen

Pontsteiger is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

CPO Sciencepark

Nieuws : Wonen

Op een uitdagende zelfbouwkavel aan de Ringvaart in Amsterdam Oost is in 2019 het woongebouw CPO Sciencepark opgeleverd.

nhow Amsterdam RAI hotel 

Hotel : Nieuws

Op een krappe kavel, ingeklemd tussen de RAI en ringweg A10 en gelegen op de tunnelbuis van de Noord/-Zuid...

Schoonschip

Nieuws : Wonen

Schoon schip maken; het verleden achterlaten of vergeten, zodat er een nieuw begin kan worden gemaakt. En in Amsterdam staat Schoonschip bekend...

Simonsz

Nieuws : Wonen

De Weteringbuurt is een kloek woonblok rijker geworden met Simonsz.

Trippenhuiscomplex

Bedrijven : Cultuur : Kantoren : Nieuws : Onderwijs

Het Trippenhuiscomplex is door de renovatie ontdaan van de wirwar aan gangen en kamers die het complex ontoegankelijk maakte.

Slingerapenverblijf ARTIS

Groen : Leisure : Nieuws : Voorziening

De slingerapen van ARTIS hebben een nieuwe verblijf op palen, om zo veel mogelijk de natuurlijke habitat na te...

Humanistisch Kindcentrum De Wereldboom

Nieuws : Onderwijs

Door nieuwe technologieën in een slimme gebouwvorm te gieten is de Wereldboom een nul-op-de-meter nieuwbouwproject.

Klein Amsterdam

Nieuws : Onderwijs

In Amsterdam Noord staat het eerste volledig houten schoolgebouw dat makkelijk kan worden uitgebreid, gedemonteerd, verplaatst en vergroot.

Uitreiking Gouden A.A.P. 2020

24 sep 2020 : Archief : Nieuws

Wat is het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar? Welke architect én opdrachtgever mogen naar huis met de...