10 online tours om thuis te volgen!


Een nieuwe thuis-blijf maand vraagt om een nieuw lijstje! We hebben tien online tours voor je geselecteerd en met behulp van architectenbureaus, rondleiders en projectontwikkelaars openen we de virtuele deuren voor je.

Van de historische Stelling van Amsterdam tot het moderne Zuidasdok, met de onderstaande lijst omring je je met diverse projecten en de mooiste architectuur, gewoon via je beeldscherm. Klik op de afbeeldingen, filmpjes en linkjes om de virtuele tours af te spelen.

1. Het eerste project op het lijstje is Jonas door Orange Architects. Dit Amsterdamse gebouw is te vinden op IJburg, maar kan je nu ook vanaf je bank bekijken! Van plattegrond tot het strand-dak, je kan het allemaal zien in met deze digitale tool.

 

2. Het project Zuidasdok gaat ondanks de Coronacrisis gewoon door. Het project heeft het doel om de bereikbaarheid en het leefklimaat, zowel over de weg als met het openbaar vervoer, te verbeteren. Architectonisch en landschappelijk ontwerp door ZuidPlus Architecten, een samenwerking tussen Team V Architectuur, Zwarts Jansma Architecten en Bosch Slabbers. Het duurt wel nog even voordat dit project af is, er wordt namelijk verwacht dat het af is in 2028. Gelukkig kan je wel alvast een impressie krijgen van hoe de Zuidas eruit komt te zien dankzij Team V!

 

 

3. Er wordt nog veel meer gebouwd in Amsterdam Zuid. Het nieuwe VU gebouw (Team V) is een van de recentste toevoegingen aan dit gebied. Begin dit jaar is een deel van het gebouw al in gebruik genomen en het komende jaar wordt ook de rest van het pand opgeleverd. Neem alvast een digitaal kijkje in het nieuwe Universiteitsgebouw!

 

4. Wil je meer over de Amsterdamse Architectuur leren? Volg dan eens onze Architecture Talk at Home! Van de Zuidas tot IJburg en van Haven-Stad tot de Bijlmer. Binnen 24 minuten krijg je meer inzicht in het unieke stedelijke weefsel van de stad en maak je kennis met de belangrijkste gebouwen van de Nederlandse hoofdstad.

 

5. In de volgende virtuele tour nemen we je mee naar historische plekken rondom Amsterdam. Je kan nu namelijk thuis de 135 kilometer lange verdedigingslinie van Amsterdam bekijken dankzij de Stelling van Amsterdam. En wil je er toch even uit? Volg dan de StellingTour voor een digitale rondleiding in het meest unieke openluchtmuseum van de Metropoolregio Amsterdam.

 

6. Een andere bekende attractie en bezienswaardigheid in de metropoolregio is de Keukenhof. Het unieke vertoon van het Nederlandse erfgoed, de tulp, is voor miljoenen mensen nu niet toegankelijk vanwege het Coronavirus. Geen zorgen, je kan dit prachtige landschap nog steeds bekijken met deze online tour!

 

7. Als we even verder uitzoomen op de kaart van Nederland is er nog veel meer bijzondere architectuur te vinden. Zo trakteert bijvoorbeeld het Centraal Museum Utrecht je op een pracht online rondleiding door het welbekende Rietveld Schröderhuis. Die wil je zien dus!

 

8. Onze collega’s van het Dudok Architectuur Centrum (DAC) leiden je rond door een van de bekendste projecten van architect W.M. Dudok. Een naam die natuurlijk niet mag ontbreken als het gaat om de Nederlandse architectuur.

 

Beeld: Casa Batllo door Antoni Gaudí

9. Nu we het toch hebben over bekende architecten… ArchDaily heeft voor een mooi lijstje aan virtuele tours voor je opgesteld. Bekijk projecten van dichtbij van de grote namen als Gaudí, Wright, Niemeyer en Le Corbusier.

 

10. Als laatste op dit lijstje tippen we de expositie Andy Warhol in Tate Modern in Londen. Nu de musea nog gesloten zijn en het vliegverkeer voorlopig nog stil ligt, kan je deze tentoonstelling helaas niet in het echt bekijken. No stress, want je kan de werken van deze wereldberoemde ontwerper wél digitaal bewonderen. Neem eens een kijkje!

Nog niet uit gestreamd? Pak dan het lijstje van april er eens bij! Of een van onze andere digitale items uit ARCAM’s videotheek!