11x de leukste architectuur uitjes deze zomer!


Doen, zien, beleven en proeven!
We hebben de leukste zomeruitjes vol architectuur op een rij gezet voor je!

Kunst, Marcel Bajard, Architect, Een ander kijk op Amsterdam, museum Het Grachtenhuis

1 – Museum Het Grachtenhuis – Amsterdam: een andere kijk
Te zien t/m 29 juli 2018

Deze zomer is in het museum Het Grachtenhuis de tentoonstelling ‘Amsterdam: een andere kijk’ te zien waarin de bekende Franse architect Marcel Bajard het publiek aan de hand van zijn tekeningen (waaronder Architectuurcentrum Amsterdam!), prenten en plattegronden meeneemt in zijn omzwervingen door de stad. Absoluut de moeite waard om een bezoekje te brengen aan deze tentoonstelling!

2  Museum Het Schip/De Dageraad – Fietstocht: De wereld van Berlage in
26 augustus 2018
Fiets mee met een gids langs de verborgen plekjes in Amsterdam Zuid, die zo kenmerkend zijn voor het Plan Zuid van Berlage. Hier hebben Amsterdamse School kunstenaars hun sporen achtergelaten op bruggen en openbare gebouwen.

3 – Feestelijke opening Noord/Zuidlijn
21 juli 2018
22 juli gaat de Noord/Zuidlijn rijden en om dat te vieren organiseert de Gemeente Amsterdam (Wijnemenjemee.nl) de dag daarvoor, op 21 juli, een feestje in het centrum van de stad. Muziek, activiteiten, hapjes en drankjes rondom station Rokin. Leuk voor volwassenen én kinderen!

Screenshot uit De laatste dagen van Emma Blank (2009)

4 – EYE Filmmuseum – L’histoire Kaputt
t/m 2 september 2018
Een must-see voor liefhebbers van de huizen in de films van Alex van Warmerdam. Wist je dat hij de huizen in zijn films. zelf ontwerpt en tot in de kleinste details naar zijn wens laat bouwen? Archined schrijft een mooi verhaal over de architectuur in het werk van van Warmerdam.

—-

5 – Hotel Jakarta en QO Amsterdam – Hotelbezoek zonder te overnachten
Elke dag
Wandel eens binnen in de nieuwste Amsterdamse hotels! Onze hoofdstad is twee bijzondere hotels rijker. In het Amstelkwartier vind je QO Amsterdam, ontworpen door Paul de Ruiter en het hoogtepunt in energieneutraal bouwen, inclusief een levendig en energiebesparend gevelbeeld dat inspeelt op het gedrag van de gasten. (bron Parool)
Hotel Jakarta op de Kop van Java is ontworpen door SeARCH, gevestigd in Amsterdam Noord en daarmee uitkijkend op hun bijzondere ontwerp. Het Tropenmuseum gaat een waardevolle bijdrage leveren aan de culturele invulling ervan.

—-

© Berbe Rinders

6 – Architectuurcentrum Amsterdam – Architecture Talk & Walk
Elke vrijdag
Natuurlijk kunnen we onze eigen topactiviteit niet overslaan! Heb je vrienden uit het buitenland of verhuur je je huis misschien aan bekenden? Stuur ze dan naar de Architecture Talk & Walk en laat ze in één middag onderdompelen in het verleden, het heden en de toekomst van de Amsterdamse architectuur. Vergeet ook onze tentoonstellingen niet te bezoeken!

—-

Kinderspeelplaats ‘Natureluur’ bij het Natuur en Milieu Educatiecentrum ‘Drijfsijs’ in het Sloterpark. Foto: Mariette Carstens.

7 – Van Eesteren Museum – Fietstocht Sloterpark
22 juli
Fiets mee en ontdek het verhaal achter het groene en vooral ook blauwe hart van de Westelijke Tuinsteden: Het Sloterpark rond de Sloterplas.

___


8 – De Tuin van Bret – beeldentuin en wijnfestival
17 augustus 2018
Op een driehoekige restruimte, tussen een spoorweg en een busstation, is sinds 2017 bij Station Sloterdijk een ‘dorpje’ verrezen: de Tuin van BRET. De Tuin van BRET is het eerste circulaire ambachtelijke bedrijventerrein van Nederland, mét wijngaard én beeldentuin!
Op vrijdag 17 augustus wordt De Tuin van Bret voor een avond omgetoverd tot een Bourgondisch walhalla waar volop geproefd, gedanst en ontdekt wordt.

—-9 – BAC Amsterdam – Today we escape

t/m 29 juli 2018
Een tentoonstelling over utopieën en de verdichting van de stad met tekeningen en objecten van Rik Smits (Den Haag, 1982).

—-

10 – Over het IJ Festival
Nog t/m 22 juli
Theater op spannende locaties en altijd in relatie tot stedelijke thema’s. Wij tippen de Special ‘Polis of Paleis? – de stad van 2028’. Kunstenaars Bart Stuart & Klaar van der Lippen/R.A.M.P. nemen je mee in een performing lecture over de nog onzichtbare stad van 2028. Bieden de bestaande principes nog wel garantie voor een toekomst?

—-

Art work Ferrotopia by Joep van Lieshout. At DGTL Festival, NDSM, Amsterdam. Photo by C. Eeftinck Schattenkerk

11 – NDSM Werf – Ferrotopia
t/m december 2018
Ferrotopia is een kunstinstallatie in de openbare ruimte, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum inéén. De kunstinstallatie is een ode aan ijzer (ferro=ijzer) en bestaat uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein.