1,2,3,4, De Amsterdamse School van papier


Michel de Klerk’s ontwerp voor de prijsvraag in 1918 voor de Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdam.

Henk van Heezick heeft een bijzondere hobby: hij bouwt graag schaalmodellen van papier. Hij heeft zich gespecialiseerd in de architectuur van de Amsterdamse School én bouwt graag gebouwen die nooit zijn gerealiseerd of er nu niet meer zijn.

Zo’n papieren schaalmodel kan veel inzicht verschaffen in de vorm en verhoudingen van een gebouw en daarom zijn ze ook allemaal in dezelfde schaal gebouwd. Door de bestudering van veel nauwkeurige (bouw)tekeningen is het Henk gelukt om een stukje Amsterdamse architectuur te visualiseren dat niet (meer) is.

Een achttal papieren kunstwerkjes zijn nu te bewonderen op de Vide van Architectuurcentrum Amsterdam t/m eind maart 2018.

Rijksakademie van Beeldende Kunsten
Zo tonen we het gevouwen ontwerp van Michel de Klerk voor de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Na een lange voorgeschiedenis werd in 1917 een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe Rijksakademie voor Beeldende Kunsten. De aanjager was de directeur A.J. Derkinderen. Na een voorronde waarbij 115 inzendingen waren mocht de Klerk naar de 2e ronde. Ondanks het verwerken van de kritische noten m.b.t. de ateliers op het Noorden en de tentoonstellingszalen die het licht wegnamen is zijn ontwerp 2e geworden. (Bijvoet en Duiker wonnen de 1e plaats).

Leuk om te weten!
Om beïnvloeding van het juryoordeel door te mooi tekenwerk te voorkomen, moesten de eindontwerpen getekend worden in inktlijnen, met waar noodzakelijk vlakken in dezelfde kleur.

Expo’s op de Vide
Naast onze geprogrammeerde tentoonstellingen bieden we op de tweede etage van ons paviljoen een platform aan architecten, ontwerpers, studenten en kunstenaars om hun werk – of  een selectie daarvan – tentoon te stellen. Zonder vaste planning spelen we in op actuele vraagstukken in de architectuur en laten we ons – en de bezoeker – verrassen. Een goed idee voor een expo op de vide? Tip ons!  


Verwant

Filmvertoning + nagesprek Margaret Staal-Kropholler

Een verdiepende middag bij de screening van Margaret Staal-Kropholler met o.a. Petra Brouwer

Filmvertoning ‘Het Schip’

Neem plaats in onze tijdelijke bioscoop en bekijk de documentaire over het restauratieproces van Het Schip

Tugelawegblokken

Open Monumentendag | Overbruggen

Lezing over de 14 toekomstige bruggen in de Houthaven die voortborduren op de Amsterdamse School stijl.

Opening | 100 jaar inspiratie

Polderweg Oostpoort. Ontwerp: Heren 5 Architecten. Kunst: Stefan Glerum. Foto: Luuk Kramer. Donderdagmiddag 14 april vindt om 16.00 uur...

100 jaar inspiratie

De invloed van de Amsterdamse School op het hedendaagse bouwen  In 2016 vieren we 100 jaar Amsterdamse School. De...

De hele Amsterdamse School op een foto

BLOG – De hele Amsterdamse School verzameld op één stoep: een prachtige plaatje van het bureau van Eduard Cuypers...

Architectuurgids Zuid