15 Architectuuruitjes voor het najaar


Het wordt wat kouder (uiteindelijk), de blaadjes vallen van de bomen… Het wordt weer herfst! Maar niet getreurd. We hebben de leukste architectuuruitjes voor je op een rijtje gezet, zodat je je niet hoeft te vervelen!

Evenementen

Bereikbaar Amsterdam
Dinsdag 16 oktober, Pakhuis de Zwijger
Om de bereikbaarheidsopgave van onze snel groeiende metropool te lijf te gaan, is nadenken over gebiedsontwikkeling vanuit vervoer een vereiste. Pakhuis de Zwijger gaat in gesprek met ontwikkelaars, wetenschappers, architecten, politiek en financieel economische experts over een bereikbaar Amsterdam.

Van Eesteren Gesprek #66: Lang Leve de Portiekflat?!
Dinsdag 30 oktober, Van Eesterenmuseum
In alle naoorlogse uitbreidingswijken van Nederlandse steden kom je ze tegen: portiekflats. Ze staan symbool voor het optimisme van de jaren vijftig, maar ook voor de teloorgang van de idealen van toen. De armzalige toestand waarin de meeste portiekflats zich bevinden, geeft goed weer hoe weinig interesse er is voor dit type woninggebouw. Toch kan behoud en zorgvuldige transformatie van een portieketageflat een prachtig resultaat opleveren. Gloort er een mooie toekomst voor de portiekflat? In discussie!

 

Open Dag Academie van de Bouwkunst
Zaterdag 3 november, Marineterrein
Op zaterdag 3 november 2018 zal er tijdens de afstudeertentoonstelling een open dag georganiseerd worden. Een unieke kans om kennis te maken met de Academie en tegelijkertijd het afstudeerwerk van de afstudeerders te bekijken.

Museumnacht
Zaterdag 3 november, Architectuurcentrum Amsterdam en andere locaties
Op deze avond openen de Amsterdamse musea hun deuren tijdens de Museumnacht Amsterdam. Geïnspireerd op de vaste collectie of tijdelijke tentoonstellingen is er voor jou door de meer dan 50 deelnemende musea een speciaal programma samengesteld. Geniet van onder andere muziek, mode, theater en speciale rondleidingen in de vele musea die Amsterdam rijk is. Kom je ook langs bij Arcam? Het wordt over the top met het thema van dit jaar: OVERSIZED!

De Stad Waar Alles Kan
Zondag 4 november, De Balie
In samenwerking met Het Parool gaat De Balie op zoek naar antwoorden op overlast, drukte en criminaliteit in de stad. Is Amsterdams vrijzinnige imago een belangrijke oorzaak van de huidige overlast? Wat betekent het om een tolerante stad te zijn, en wat betekent het niet? En wat kunnen we doen om de stad waar alles kan leefbaar te houden?

Nachtcollege: Stadsnatuur Maken
Donderdag 8 november, Hortus Botanicus Amsterdam
De stad is een rijke biotoop met een verrassend grote diversiteit. Maar de stadsnatuur is ook kwetsbaar, kleine ingrepen kunnen de vaak geïsoleerde ecosystemen sterk ontregelen. Om die reden slaan ontwerpers en biologen de handen ineen. In dit Nachtcollege leer je alles over dit zogeheten ‘natuur inclusief ontwerpen’. Hoe maak jij jouw buurt ‘natuur inclusief’?

Rondleiding voor Slechtziende en Blinde Bezoekers
Zondag 9 december, Amsterdam Museum
Ben je of ken je iemand die blind of slechtziend is en wil je graag meer te weten komen over de stad Amsterdam? Kom dan (samen) naar de rondleiding van het Amsterdam Museum speciaal voor bezoekers met een visuele beperking. Voor deze rondleiding komt een museumdocent van Oogtours de geschiedenis van de stad tot leven brengen. Ruiken, voelen, luisteren staan nog meer centraal. Vrienden, familie en begeleiders zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Tentoonstellingen

Filmvertoning Het Schip
Te zien van 23 t/m 28 oktober, Architectuurcentrum Amsterdam
Aan de hand van het restauratieproces van Het Schip, verkent de documentaire de achterliggende beweegredenen van Michel de Klerk om dit gebouw op deze wonderlijke manier te maken. Hoe doe je als restaurateur recht aan zo’n monumentaal kunstwerk? Zijn de eisen van de architecten wel haalbaar voor de ambachtslieden van deze tijd? Neem plaats in onze tijdelijke bioscoop en volg de zoektocht naar de juiste steen.

Locatie: Amsterdam
Te zien t/m 26 oktober, Amstelkerk
‘Locatie: Amsterdam’ is een groep van acht schilders en tekenaars die op locatie in Amsterdam werken. De kunstenaars zijn zeer verschillend in stijl en techniek en kiezen elk een eigen invalshoek. De locaties variëren dan ook van bekende pittoreske straten tot onbekende, nieuw gebouwde wijken. Opbouw zowel als afbraak komen aan de orde. De tentoonstelling laat een zeer divers beeld zien van het hedendaagse Amsterdam.

Maand van de Geschiedenis: Eyeopeners in Opstand!
Te zien t/m 28 oktober, Pampus
In het thema van de Maand van de Geschiedenis, organiseert Pampus ‘Eyeopeners in opstand!’ De eyeopeners lichten op verschillende plekken op het eiland voorwerpen uit die je anders makkelijk voorbij zou lopen. Dus kom in oktober naar Pampus, dan krijg je een speciale Maand van de Geschiedenis hand-out. Zoek hiermee naar de ‘opstandige eyeopeners‘ en blik terug naar wat ooit geweest is.

Amsterdam Voor Het Voorbij Is
Te zien t/m 4 november, Stadsarchief Amsterdam
De Amsterdamse fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017) zwierf vanaf de jaren zestig met zijn camera door de straten van Amsterdam en bracht de inwoners op sprekende wijze in beeld. Hij wist als geen ander mensen in hun sociale omgeving vast te leggen. De tentoonstelling ‘Amsterdam voor het voorbij is’ brengt een selectie van beelden bijeen van eind jaren vijftig tot medio jaren tachtig. Een unieke tentoonstelling van een eigenzinnige fotograaf in een al even bijzondere periode van de Amsterdamse geschiedenis.

De Mooiste Stad – Amsterdam door de Ogen van Eberhard van der Laan
Te zien t/m 4 november, Amsterdam Museum
Met ruim 80 foto’s en voorwerpen uit de collectie van het Amsterdam Museum en het Stadsarchief maakt Van der Laan duidelijk hoe Amsterdammers in het verleden omgingen met de uitdagingen die horen bij snelle groei en economische bloei. Hij hoopte hiermee een aanzet te geven tot een goed gesprek over de toekomst van de stad. Bij hoge uitzondering is voor deze tentoonstelling de gehele Amsterdam Galerij beschikbaar gesteld.

Buitententoonstelling Bijlmer door de Lens
Te zien t/m 15 januari 2019, de Bijlmer
Fiets of wandel de hele route rondom het Gulden Kruispad en bekijk vele momentopnamen uit vijftig jaar Bijlmergeschiedenis en een scala aan visies op de Bijlmertoekomst. Uiteenlopende fotografen hebben langer of korter geleden hun blik laten vallen op een gedenkwaardig of juist alledaags moment, terwijl de teksten een kijk geven op de toekomstperspectieven van verscheiden woordkunstenaars.

Amsterdam Light Festival
Te zien van 29 november t/m 20 januari 2019, Amsterdam
Kunstenaars uit binnen- en buitenland nemen je mee op reis langs 30 speciaal voor Amsterdam gemaakte lichtkunstwerken. De 53 dagen durende tentoonstelling staat dit jaar in het teken van het thema ‘The Medium is the Message’, de beroemde uitspraak van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. De rol van licht in het overbrengen van een boodschap en de stad Amsterdam als medium voor het vertellen van bijzondere verhalen staan in deze editie centraal.

Gaudi en de Amsterdamse School
Te zien t/m 31 maart 2019, Het Schip
De tentoonstelling met prachtige, fantasievolle voorwerpen van de Catalaanse architect en maquettes van zijn bekendste gebouwen, zoals Casa Batlló en de Sagrada Família, laat zien hoeveel Gaudí en de Amsterdamse School gemeen hebben.