15 online tours om thuis te volgen!


Amsterdam ligt aan je voeten! Met behulp van architectenbureaus, rondleiders en projectontwikkelaars openen we vele virtuele deuren van Amsterdam voor je. Van het Sluishuis tot de brugwachtershuisjes, met de onderstaande lijst omring je je met de mooiste architectuur, gewoon via je beeldscherm. Klik op de afbeeldingen, filmpjes en linkjes om de virtuele tours af te spelen.

1. Oostenburg
De bouw van woningen gaat ondanks de huidige situatie gewoon nog door. Op nummer een staan daarom de nieuwe woningen op Oostenburg. Bekijk eens de
diverse woonprojecten en virtuele tours op het YouTubekanaal van VORM.

 

2. Sluishuis
Eentje die je niet mag missen op hetzelfde YouTubekanaal – en daarom de volgende op ons lijstje – is het toekomstige icoon van Amsterdam: het Sluishuis. Krijg
alvast een virtueel voorproefje!

 

 

3, 4 en 5: MVSA kantoren
Naast het aantal woningen, neemt ook het aa
ntal kantoren nog steeds toe in de stad. De meeste hiervan zijn alleen toegankelijk voor hun medewerkers. Gelukkig kan je dankzij MVSA deze kantoren wél (virtueel) binnenwandelen en krijg je gelijk uitleg van de projectarchitecten!  Neem dus eens een kijkje in het Atrium Zuidas, de PVH Campus en Rivierstaete (beeld via MVSA, © Ossip v. Duivenbode).

 

Amsterdam Centraal door Benthem Crouwel © Berbe Rinders

6. Amsterdam Centraal
Het Centraal Station is toch wel een van de bekendste gebouwen van de stad. De afgelopen decennia heeft Benthem Crouwel Architects het Stationsplein en het station zelf onder handen genomen. Bekijk in deze video een aantal van de transformaties van Amsterdam Centraal!

 

© Poesiat en Kater

7. Brouwerij Poesiat en Kater
Architectureplus
neemt je met deze timelapse mee naar de bouw van brouwerij Poesiat en Kater, van begin tot eind. Heerlijk, alsof we weer in het café hangen!

 

Beeld: Brugwachtershuisje Hortusbrug via Petite Passport

8. SWEETS Hotel
Ook zonder reservering kan je bij onze
buren van het SWEETS Hotel binnenkijken. 28 voormalige brugwachtershuisjes zijn getransformeerd tot hotelkamers, naar ontwerp van Space&Matter. Luister eens naar de audiotour van Seven New Things i.s.m. Geotourist over dit unieke transformatieproject.

 

9. Conservatorium Hotel
Met deze bijzondere 360 graden VR-tour kan je elke hoek van het voormalige conservatorium bekijken dat in 2012 door J. van Stigt in samenwerking met MVSA en Pierro Lissoni is getransformeerd tot hotel.

 

10. Stedelijk Museum
Het Stedelijk Museum trok het afgelopen jaar maar liefst 670.00 bezoekers. Maar mocht je daar niet een van zijn geweest, kan je toch een kijkje binnen nemen met deze tour van Mels Crouwel (architect & founding partner Benthem Crouwel Architects). Deze architectonische parel is in 2012 uitgebreid en gerenoveerd door Benthem Crouwel Architects.

 

Beeld: Jean Paul Getty Museum in L.A.

11. Internationale musea
Het Stedelijk Museum is niet het enige museum dat je in deze tijd kan bewonderen. Veel musea openen de virtuele deuren voor hun publiek. Maak kennis met veertien van de mooiste collecties en gebouwen wereldwijd, gewoon vanaf je bank.

 

12. Nieuwe UB
Dit nieuwe gebouw van de Universiteit van Amsterdam is net als andere locaties niet geopend, maar niet vanwege het Coronavirus. Dit gebouw is namelijk nog in aanbouw! Hoe het er nu voorstaat? Bekijk het zelf in deze video!

 

13. Academie van Bouwkunst
Ook de onderwijsinstellingen van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten zijn tijdelijk gesloten. Gelukkig kan je dankzij onze collega’s van de Academie van Bouwkunst nog steeds een kijkje nemen in dit historische pand.

 

14. Virtual tours van ARCH2O
Nu vakanties ver weg lijken, worden er gelukkig genoeg creatieve ideeën bedacht waardoor je alsnog de wondere architectuur van de wereld kan zien, zoals met deze digitale tours van historische hotspots.

 

15. Frank Lloyd Wright
En natuurlijk mag de architectuur van Frank Lloyd Wright
als grondlegger van de moderne architectuur niet ontbreken in de must sees van internationale architectuur. De komende weken kan je elke donderdag digitale tours van deze bijzondere architect volgen dankzij de Frank Lloyd Wright Foundation. Hieronder alvast een preview! Een mooie afsluiter van ons lijstje vinden wij! 

Houd onze website in de gaten voor nieuwe clips, video’s en tours die wij delen in ARCAM’s Videotheek! Wij danken alle architecten, ontwikkelaars en andere partijen die hebben bijgedragen aan dit artikel.