150 kV Station Science Park


 
Kruislaan
Science Park
Amsterdam
Willem Schutter
Architectenbureau Schutter ETH
Liander
K. Dekker BV
NS/metro Station Amsterdam Amstel, bus 40 stop Kruislaan + 5 min. lopen
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks Â’ARCAM POCKETÂ’.
2008
Voorziening
 

Markant roestbruin volume

In het uiterste puntje van het Science Park, nog voorbij de Middenweg vlakbij het Flevopark in Stadsdeel Oost, staat een stoer roestbruin 150 kV-Station van Architectenbureau Schutter ETH.

Het Science Park ondergaat een metamorfose volgens het stedebouwkundig ontwerp van KCAP architects and planners. De reeds aanwezige onderzoeksinstituten en bedrijven op het gebied van natuur- en wiskunde, informatietechnologie, biotechnologie en internet, functioneren tussen alle bouwwerkzaamheden gewoon door.

Gelegen aan de rand van het terrein lijkt het 150 kV-station letterlijk uit de grond op te rijzen. De architect geeft hiermee een knipoog naar de hoogspanning van 150 kilovolt die hier in kabels vanuit de grond omhoog komt om vervolgens te worden omgezet naar respectievelijk 10.000 en 220 volt voor consumentengebruik. Samen met nog 34 andere stations garandeert deze installatie de energievoorziening van Amsterdam.

Het gebouw staat er verlaten bij, wat tot op zekere hoogte zo zal blijven in verband met de aanwezigheid van omringende elektrische kabels. Omdat het puur bedoeld is om de transformators te huisvesten, kon de architect er echt een sculptuur van maken. De huid bestaat volledig uit flinterdunne platen geroest Cortenstaal, gemonteerd op de onderconstructie, waardoor het gebouw in een flits doet denken aan een fabrieksgebouwtje in het Ruhrgebied. De geschubde gevel, die aan de voorzijde golft en aan de andere zijden zigzagt, zorgt voor een speelse dieptewerking. De deuren zijn hierin vakkundig weggewerkt. Vanwege de veiligheid zijn de drie stroomverdelers ondergebracht in compartimenten omkleed met beton die aan de bovenzijde open zijn zodat de warmte die vrijkomt goed wordt gereguleerd. De rest van het dak is bedekt met schubben verzinkt staal, wat goed te zien is vanaf de A10 en ook vanuit de nabijgelegen hoogbouw. (ARCAM/FG)