In gesprek met drie stadskunstenaars – 30 jaar Amsterdam verbeeld


test2

Hoe is Amsterdam de afgelopen dertig jaar veranderd? Op 28 december gaat Architectuurcentrum Amsterdam in gesprek met de kunstenaars Theo van den Boogaard, Hugo Kaagman en Leonard van Munster over de stad Amsterdam als hun muze.

In de jubileumtentoonstelling ‘Van Stopera tot A’DAM Toren – 30 jaar Amsterdam verbeeld’ kijken we terug op de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen die de stad heeft gemaakt tot wat ze nu is. In de expositie is werk van deze drie kunstenaars te bewonderen. De stad Amsterdam is voor hen zowel een belangrijke inspiratiebron als een platform voor hun werk.

Yvonne Franquinet, directeur Architectuurcentrum Amsterdam, gaat met het drietal in gesprek. Hoe staat hun werk in relatie tot dertig jaar stedelijke ontwikkeling van Amsterdam? De interviewmiddag biedt een nieuwe en verrassende kijk op een veranderende stad.

Datum: 28 december 2016
Tijd: 15.00 uur – glühwein vanaf 14.30 uur
Locatie: Prins Hendrikkade 600.
Prijs: € 5 , te koop in onze webshop
Voertaal: Nederlands

portret-theo-website

© Dorian Kransberg

Striptekenaar Theo van den Boogaard (1948) is de meest spraakmakende striptekenaar van eigen bodem en grondlegger van de Nederlandse underground-strip. Met de strip ‘Ans en Hans krijgen de kans’, in het blad de Hitweek, staat Van den Boogaard aan de wieg van de seksuele revolutie en weet hij menig generatiegenoot in de veranderende opvatting over seksualiteit te inspireren. Daarna boekt hij internationaal succes met de stripboeken ‘Sjef van Oekel bijt van zich af’. Afgelopen zomer zond de NPO – Het Uur van de Wolf – de documentaire ‘De vier winters van Theo van den Boogaard’ uit, waarin onder meer Van den Boogaards creatieve toekomst aan bod komt. Daarnaast wijdde het Stadsarchief Amsterdam een expositie, ‘Het Amsterdam van Theo van den Boogaard’ aan de kunstenaar met een bijbehorende publicatie.

portret-hugo-kaagman-matthijs-borghgraef

© Matthijs Borghgraef

Stencilkunstenaar Hugo Kaagman (1955) wordt gezien als pionier op het gebied van de street art in Nederland. Vanaf eind jaren zeventig werkt hij als graffitikunstenaar en maakt hij gebruik van sjablonen, wat hem de bijnaam ‘Stencil King’ oplevert. Daarnaast maakt Kaagman onderdeel uit van de Amsterdamse punk- en kraakbeweging en voorziet hij onder andere een aantal kraakpanden in de Sarpahtistraat van zebrastrepen. Recentelijk voorzag hij het Noorderparkbad (winnaar Amsterdamse Architectuurprijs 2016) van decoratie. Zijn werk is een mengeling van het westerse en het niet-westerse, spottend en kritisch tegelijk met respect voor het artistieke aspect van ambachtelijk werk.

portret-leonard-van-munster-sanne-van-den-elzen

© Sanne van den Elzen

Beeldend kunstenaar Leonard van Munster (1972) studeerde in 1996 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en legt zich sindsdien toe op installaties in de openbare ruimte. Zijn oeuvre lijkt op het eerste gezicht een jongensachtige karakter te hebben, maar schijn bedriegt. Achter de installaties schuilt een filosofisch en emotioneel gedachtegoed, waarin dromen realiteit kunnen worden en herinneringen blijven voortbestaan. Enkele voorbeelden van Amsterdamse werken zijn ‘Under Heaven 02’ onder de ring A10 en zijn installatie van het gestrande jacht de ‘Fortuna’ op de Zuidas.


Gerelateerd

Highlights Amsterdam 1986-2016

Nieuws

Welke belangrijke gebeurtenissen mogen niet ontbreken uit de geschiedenis van de stad van de afgelopen dertig jaar? Architectuurcentrum Amsterdam...

Van Stopera tot A’DAM Toren

07 okt 2016 - 05 feb 2017 : Archief

In 2016 viert Architectuurcentrum Amsterdam zijn dertigjarig jubileum. Al dertig jaar lang vormt de stad Amsterdam de collectie van...

Reacties oproep Highlights Amsterdam

Nieuws

Bekijk de reacties op onze oproep Amsterdam Highlights 1986-2016


Verwant

Terugblik: Tafel van Arcam – 30 jaar

In 2016 bestaan wij dertig jaar. Op 21 september vierden we dat jubileum met een speciale editie van de...

Opening expositie Van Stopera tot A’DAM Toren

Op vrijdag 7 oktober opende onze nieuwe expositie 'Van Stopera tot A'DAM Toren - 30 jaar Amsterdam verbeeld'.