360 graden ARCAM: de Jordaan


Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is? Wandel voor of na je bezoek eens een van de vele buurten in rondom ons informatiecentrum aan de Prins Hendrikkade. Ontdek verborgen parels, transformatietopstukken, nieuwe architectuur in het bestaande straatbeeld en het verhaal achter een van de bekende wijken uit het Amsterdamse centrum. 

In 360 graden ARCAM lichten we met regelmaat een nieuwe buurt uit. Met deze week: de Jordaan! Ook nu we geadviseerd worden om thuis te blijven in verband met het Coronavirus, kan het soms fijn zijn om even de benen te strekken. Het is een stukje lopen vanaf ons paviljoentje, maar zeker de wandeling waard. Loop via het prachtige Oosterdok of via de Nieuwmarkt door naar de Jordaan en ontdek de bijzondere, verstopte nieuwbouw in de historische Jordaan. 

Beeld: Ingang Elandsgracht 1891, via Stadsarchief Amsterdam door Rieke, J.M.A. (1851-1899)

De Jordaan hoorde bij de Derde Uitleg van Amsterdam, de stadsuitbreiding die tussen 1613 en 1625 werd gerealiseerd. Het werd toen ook wel het ‘Nieuwe Werck’ genoemd. Hier vestigden zich vooral werklieden en kleine handelaren waardoor de Jordaan een typische volksbuurt werd.

Kindercampus De Jordaan, Elandsstraat 101- 103
We starten onze wandeling in de nauwe Elandsstraat. Hier zie je de Kindercampus De Jordaan, ontworpen door architect Micha de HaasDe dependance van de 14e Montessorischool, een gymzaal, ruimten voor buitenschoolse opvang en buurtvereniging Ons Genoegen zijn samengebracht onder één dak. Het dynamische gebouw met zijn vele verschillende functies was genomineerd voor de Gouden A.A.P 2014. 

Beeld: Kindercampus de Jordaan via Micha de Haas

Woningen Elandsstraat, Elandsstraat 133-137 / Lijnbaansstraat 2a-2c
Even verderozijn deze zes woningen te vinden. Tijdens een zoektocht naar gezinswoningen in de binnenstad, besloten drie bevriende stellen de krachten te bundelen en zelf een bouwopdracht te verlenen door middel van een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Het oog viel op dit perceel, wat de ruimte bood voor zes wooneenheden. Architect en bewoner Bastiaan Jongerius ontwierp een plan waarbij het perceel aan de randen is bebouwd en daarbinnen een alleen voor de bewoners toegankelijke hof ontstaat. 

Beeld: Woningen Elandsstraat via Bastiaan Jongerius

Hoofdbureau Politie Amsterdam, Elandsgracht 117 / Marnixstraat 260-264
Loop de Elandsstraat uit en steek de Elandsgracht over. Op de hoek van de Elandsgracht en de Marnixstraat zie je het Hoofdbureau van de Politie liggen. De Dienst der Publieke Werken kreeg de opdracht om een nieuw hoofdgebouw te ontwerpen voor de politie, die hiervoor over de stad waren verspreid in gebrekkige vestigingen. Opvallend zijn de drie beeldhouwwerken boven de entree van beeldhouwer Hildo Krop. Wist je dat 2020 het Hildo Krop-jaar is? Nu dus een goed moment om langs te lopen! 

 

Beeld: PolitieHQ via het Hildo Krop Museum

Het Marnix, Marnixplein 1
Als je je weg vervolgt langs de Marnixstraat en weer terug naar het Noorden wandelt, kom je langs Het Marnix. Het complex is gebouwd op plek waar voorheen het Marnixbad gevestigd was. Het oude zwembad uit 1955 werd afgebroken in 2004, om plaats te maken voor het nieuwe multifunctionele complex. Het nieuwe gebouw is ontworpen door architectenbureau Mecanoo en is een hommage aan het oude zwembad. Net als bij het oude gebouw is er een glazen gevel geplaatst bij zwemgedeelte langs de Singelgracht. Kijk ook hier naar een prachtig beeldhouwwerk van Hildo Krop, die sinds vorig jaar weer staat te schitteren op de gevel.

Beeld: Het Marnix via het Hildo Krop Museum

Nieuwe huis Jordaan, Willemsstraat
Voor de liefhebber is er even verderop nog een pracht van een parel te bewonderen in de Willemsstraat. Loop door over de Marnixstraat en sla vervolgens af in de Nieuwe Willemsstraat. Vanaf hier loop je zo de Willemsstraat in, die je vervolgens bijna uitwandelt. Begin 2020 verrees hier een apart, klein, nieuw woongebouw geïnspireerd op het Japanse Tower House. Het nieuwe woongebouw is ontworpen door Lada Hršak van architectenbureau Bureau LADA en past precies tussen de andere gebouwen in waardoor er optimaal gebruik wordt gemaakt van de grond.  

Beeld: Woning Willemsstraat, © Iwan Baan

Er zijn genoeg verstopte parels te ontdekken in de Jordaan. De komende jaren wordt de buurt verder aangevuld met de bijzondere nieuwbouwprojecten van o.a. Ronald Janssen ArchitectenBastiaan Jongerius Architecten en Buro Harro. Naast deze projecten blijft de Jordaan natuurlijk een prachtige buurt met knusse straatjes en pittoreske bruggen en grachten waar je kan genieten van historisch Amsterdam.


Verwant

360 graden ARCAM: de Prins Hendrikkade

Wandel nog één keer mee en bewonder de mooiste architectuur in de laatste 360 graden ARCAM.

360 graden ARCAM: het Rembrandtplein

Leer het levendige plein op een andere manier kennen!

360 graden ARCAM: Overhoeks en Sixhaven

Maak kennis met de moderne architectuur van Sixhaven!

360 graden ARCAM: Czaar Peterbuurt

Bekijk het moderne jasje van de historische wijk.

360 graden ARCAM: Westerdokseiland

Van industrieel schiereiland naar nieuwbouwwijk aan het water!

360 graden ARCAM: Oostelijke Eilanden

Wandel met dit mooie weer eens naar de Oostelijke Eilanden! 

360 graden ARCAM: Rokin en Spui

Maak kennis met de transformatietopstukken van het Rokin en Spui!

360 graden ARCAM: Waterlooplein en Nieuwmarkt

Ontdek de bekende en onbekende schatten van de Nieuwmarkt- en Waterloopleinbuurt!

360 graden ARCAM: Marineterrein

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Oostelijk Havengebied

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: de Plantagebuurt

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Oosterdokseiland

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?