360 graden ARCAM: het Rembrandtplein


Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is? Wandel voor of na je bezoek eens één van de vele buurten in rondom ons informatiecentrum aan de Prins Hendrikkade. Ontdek verborgen parels, transformatietopstukken, nieuwe architectuur in het bestaande straatbeeld en maak kennis met het verhaal achter één van de bekendste wijken in het Amsterdamse centrum.   

In 360 graden ARCAM lichten we wekelijks een nieuwe buurt uit. Deze week: het Rembrandtplein. Met een korte wandeling vanaf ARCAM via Uilenburg en langs het Waterlooplein bevind je je zo op één van de bekendste uitgaansplekken van Amsterdam. In deze dynamische omgeving zijn veel historische bouwwerken terug te vinden. Neem eens een kijkje! 

Beeld: Overzichtsfoto Rembrandtplein (1982) met beeld Rembrandt in het midden | Stadsarchief Amsterdam, Jan van Broekhoven

Het drukbezochte Rembrandtplein was van oudsher de locatie voor de Amsterdamse Botermarkt. Deze zuivelmarkt had voorheen de Reguliersgracht als vaste standplaats, maar de omwonenden hadden enorm veel last van het afval en de stank. Pas in de negentiende eeuw werd het plein geherstructureerd en kreeg het zijn nieuwe naam samen met een enorm gietijzeren beeld van Rembrandt van Rijn als eerbetoon aan de schilder 

Beeld: Blauwbrug met op de achtergrond de Stopera (2005) | Stadsarchief, Martin Alberts

De Blauwbrug
Vanaf het Waterlooplein loop je over de Blauwbrug naar het Rembrandtplein. De brug heeft haar naam te danken aan een houten voorganger met kenmerkende blauwe balustrades. De huidige brug is in 1883 ontworpen in eclectische stijl door de architecten B. de Greef en W. Springer. De brug, die mogelijk is geïnspireerd op de Alexander-III brug over de Seine in Parijs, is een rijksmonument 

Beeld: The Bank uit archief ARCAM © Kees Hummel

The Bank, Rembrandtplein 47
Het voormalige ABN AMRO-bankgebouw is in 1926 ontworpen door Architecten H.P. Berlage en B.J. Ouëndag in een typische Amsterdamse Schoolstijl. Het gebouw is uit baksteen opgetrokken en voorzien van geïntegreerde versieringen en een klokkentoren. In 2011 werd ‘The Bank’ getransformeerd tot een bedrijfsverzamelgebouw door Architectenbureau Rijnboutt. Door met veel glas en licht te werken krijgt het gebouw een transparant karakter. Het verliest hiermee de vestingsfeer van vroeger toen men geld liever opborg achter een massieve gevel. 

Beeld: NH Schiller Hotel uit archief ARCAM

NH Hotel, Rembrandtplein 26
Als je op het Rembrandtplein staat zie je diverse hotels. Schuin tegenover The Bank zie je het NH Hotel (voormalig Caransa Hotel). Dit historische gebouw (1969) staat op de plek van het in 1943 verwoestte Rembrandttheater. Het is ontworpen door architect Piet Zanstra voor de flamboyante vastgoedmagnaat Maup Caransa. Toentertijd was het één van de modernste en duurste hotels van Amsterdam.  

Beeld: de Kroon via website 020apps

De Kroon, Rembrandtplein 17
Aan de overkant van het plein vind je barrestaurant De Kroon. Wist je dat het gebouw zijn dankt naam aan het kroningsjaar van koningin Wilhelmina in 1898In 2016 is het fin de siécleinterieur aangepast aan de moderne tijd. Er zijn nog steeds historische onderdelen te bewonderen, zoals het originele rariteitenkabinet boven de bar.

Beeld: Reguliersbreestraat met in het midden het Cineac-gebouw (2011) | Stadsarchief Amsterdam, Doriann Kransberg

Cineac, Reguliersbreestraat 31
Vanaf het Rembrandtplein loop je vervolgens de Reguliersbreestraat in. Het voormalig Cineac bioscoopgebouw is een van de eyecatchers in deze straat. Het gebouw werd in 1934 ontworpen door Jan Duiker in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Deze architectuur kenmerkt zich door de incorporatie van licht, lucht en ruimte in het ontwerpIn de jaren ‘30 van de vorige eeuw was dit een zeer modern gebouw met lichtreclame en enorme letters op het dak. Wat vind jij van dit iconische gebouw? 

Beeld: Theater Tuschinski, met details gevel (2006) | Stadsarchief Amsterdam, Martin Alberts

Theater Tuschinski, Reguliersbreestraat 26-34
Tegenover Cineac staat Theater Tuschinski. De bioscoop werd in 1921 door architectHijman Louis de Jong ontworpen in opdracht van theatereigenaar Abraham Tuschinski. Het gebouw heeft een aantal zeer kenmerkende details in de stijl van de Amsterdamse school, Jugendstil en Art-DecoDeze details zijn aangebracht om de aandacht van de bezoekers te trekken. Lees er meer over in onze Online Architectuurgids!

Beeld: Munttoren (2013) via Ken Uw Stad

Munttoren, Muntplein 12-14
We sluiten de wandeling af met het oudste gebouw: de Munttoren. Loop de straat uit en bekijk het restant van de oorspronkelijke toegangspoorten tot de stad Amsterdam. De naam verwijst naar het recht van muntslag dat Amsterdam verkreeg in 1672. De 35 meter hoge toren komt zelf uit 1620, naar ontwerp van Hendrick de Keyser. Vier eeuwen later is het gebouw nog steeds een onmisbaar herkenningspunt voor de stad.

Beeld: Rembrandtplein (2005) met het standbeeld van Rembrandt en de Nachtwachtgroep (groep is geplaatst in 2005 en verwijderd in 2020) | Stadsarchief Amsterdam, Martin Alberts

In deze wandeling heb je diverse historische panden bekeken. De geschiedenis van Amsterdam is nog steeds goed zichtbaar in de architectuur van het Rembrandtplein en omgevingVolgende week nemen we je als afsluiter van deze reeks mee over onze eigen Prins Hendrikkade!

 

 


Verwant

360 graden ARCAM: de Prins Hendrikkade

Wandel nog één keer mee en bewonder de mooiste architectuur in de laatste 360 graden ARCAM.

360 graden ARCAM: Overhoeks en Sixhaven

Maak kennis met de moderne architectuur van Sixhaven!

360 graden ARCAM: Czaar Peterbuurt

Bekijk het moderne jasje van de historische wijk.

360 graden ARCAM: Westerdokseiland

Van industrieel schiereiland naar nieuwbouwwijk aan het water!

360 graden ARCAM: Oostelijke Eilanden

Wandel met dit mooie weer eens naar de Oostelijke Eilanden! 

360 graden ARCAM: Rokin en Spui

Maak kennis met de transformatietopstukken van het Rokin en Spui!

360 graden ARCAM: Waterlooplein en Nieuwmarkt

Ontdek de bekende en onbekende schatten van de Nieuwmarkt- en Waterloopleinbuurt!

360 graden ARCAM: de Jordaan

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Marineterrein

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Oostelijk Havengebied

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: de Plantagebuurt

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Oosterdokseiland

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?