360 graden ARCAM: Overhoeks en Sixhaven


Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is? Wandel voor of na je bezoek eens een van de vele buurten in rondom ons informatiecentrum aan de Prins Hendrikkade. Ontdek verborgen parels, transformatietopstukken, nieuwe architectuur in het bestaande straatbeeld en het verhaal achter een van de bekende wijken uit het Amsterdamse centrum. 

In 360 graden ARCAM lichten we wekelijks een nieuwe buurt uit. Deze week zoomen we in op een uitzicht dat wij dagelijks vanuit ons paviljoen bewonderen: Overhoeks en Sixhaven 

Beeld: Panorama van Sixhaven en het IJ (2012) via Stadsarchief Amsterdam / Eric Dix

Overhoeks en Sixhaven zijn onderdeel van stadsdeel Amsterdam Noord, gelegen aan het IJ recht tegenover het Centraal Station. Het is een belangrijk vervoersknooppunt in de stad. Door de nieuwbouw van duizenden woningen in Noord steken namelijk steeds meer mensen dagelijks het IJ over. Ook neemt het aantal bezoekers aan dit deel van de stad toe, mede door de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Het is dan ook niet gek dat de gemeente erop inzet om dit gebied verder te ontwikkelenEr valt hier veel mooie moderne architectuur te ontdekkenWij hebben een aantal bijzondere projecten voor je op een rij gezet!  

Beeld: Luchtfoto Overhoeks (2009) met toren Overhoeks via Stadsarchief Amsterdam / Doriann Kransberg

Vanaf ARCAM wandel je langs het Oosterdok via Nemo Science Museum naar het Centraal Station. Vanaf de IJzijde pak je de veerpont richting Buiksloterweg aan de overkant van het IJJarenlang heeft het bedrijf Shell zich gehuisvest in dit gebied. Om ruimte te maken voor de nieuwe wijk, heeft Shell haar onderzoeks- en kantoorfuncties verplaatst naar het nieuwgebouwde New Technologie Centre (Arcadis). Het stedenbouwkundig plan van Geurst en Schulze is in opdracht van de gemeente Amsterdam en ING Real Estate/Ymere opgesteld. De nieuwe wijk zou een stads karakter krijgen. Aan jou om tijdens deze wandeling te oordelen of dat is gelukt

Beeld: A’DAM Tower als middelpunt tussen Eye Filmmuseum en B’mine | © Berbe Rinders

A’DAM Toren, Overhoeksplein 1 
Eenmaal aan de overkant is de A’DAM toren niet te missen. Wandel vanaf de pont over de bijzondere brug Overhoeks naar dit indrukwekkende gebouw. Deze voormalige Shell-toren heeft in 2016 een nieuwe bestemming gekregen. Het bouwwerk (1971) van architect Arthur Staal is verbouwd tot een veel bezochte blikvanger, in samenwerking met o.a. architect Felix ClausHet vernieuwde gebouw is een prachtig voorbeeld van een succesvolle herbestemming en transformatie. 

Beeld: EYE Filmmuseum | © Berbe Rinders

Het Eye FilmmuseumIJpromenade 1
Naast het metershoge gebouw van de A’DAM toren zie je een wit gebouw met een opvallend design. Dit gebouw is de thuisbasis van het Eye Filmmuseum, een museum voor iedereen die van film en kunst houdt, met meerdere bioscoop- en museumzalen. Het pand is ontworpen door het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects en opende in 2012 zijn deuren. Het gebouw wat volgens de architecten een stalen puzzel is, heeft van alle kanten een ander uiterlijk. Wist jij dat het gebouw een horizontale tegenhanger moet zijn van de A’DAM toren

Beeld: de Europa gezien vanaf het IJ

De EuropaOverhoeksparklaan 130-290
Een ander project dat te vinden is op het voormalige Shell-terrein is het wooncomplex de Europaontworpen door Portugese architect Álvaro Siza. Aan de rand van ontwikkelgebied Overhoeks bevinden zich drie grote woongebouwen met een prachtig uitzicht over het IJ. De witte marmeren gevel blinkt je tegemoet. 

Beeld: B’mine | © Floris Lok

B’Mine, Bercylaan 7-299
Sinds 2017 is de Noord skyline een toren rijker. De 75 meter hoge energiezuinige woontoren B’Mine met unieke woningplattegronden is bekend van het Friends woningen’ concept. Bewonder het ontwerp van Paul de Ruiter Architects eens van dichtbij!  

Beeld: Hyperion Lyceum | © Petra Appelhof

Hyperion Lyceum, Badhuiskade 361
Als je verder in noordelijke richting wandelt, vind je aan de achterzijde van het Tolhuis het Hyperion Lyceum. Architecten Joost Ector en Joost Noorden hebben op speelse wijze een school gerealiseerd te midden van alle bebouwing. Zo hebben de architecten op verschillende niveaus buitenruimten gecreëerd waardoor iedere verdieping een andere vorm krijgt. Zo ontstaan er diagonale zichtlijnen. En wat bij een ontwerp voor een school natuurlijk niet mag ontbreken is een glijbaan! Deze is midden in het gebouw gesitueerd zodat leerlingen zich sneller kunnen verplaatsen. 

Er valt nog veel meer architectuur te ontdekken in de gebieden Overhoeks en  Sixhaven. Bewonder bijvoorbeeld eens het bekende IJplein (1982) van Rem Koolhaas, dat mogelijk een beschermd stadsgezicht wordt. In de toekomst zal dit gebied nog verder ontwikkelen en uitbreiden, met of zonder de veelbesproken brug over het IJ. 


Verwant

360 graden ARCAM: de Prins Hendrikkade

Wandel nog één keer mee en bewonder de mooiste architectuur in de laatste 360 graden ARCAM.

360 graden ARCAM: het Rembrandtplein

Leer het levendige plein op een andere manier kennen!

360 graden ARCAM: Czaar Peterbuurt

Bekijk het moderne jasje van de historische wijk.

360 graden ARCAM: Westerdokseiland

Van industrieel schiereiland naar nieuwbouwwijk aan het water!

360 graden ARCAM: Oostelijke Eilanden

Wandel met dit mooie weer eens naar de Oostelijke Eilanden! 

360 graden ARCAM: Rokin en Spui

Maak kennis met de transformatietopstukken van het Rokin en Spui!

360 graden ARCAM: Waterlooplein en Nieuwmarkt

Ontdek de bekende en onbekende schatten van de Nieuwmarkt- en Waterloopleinbuurt!

360 graden ARCAM: de Jordaan

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Marineterrein

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Oostelijk Havengebied

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: de Plantagebuurt

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Oosterdokseiland

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?