360 graden ARCAM: Waterlooplein en Nieuwmarkt


Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is? Wandel voor of na je bezoek eens een van de vele buurten in rondom ons informatiecentrum aan de Prins Hendrikkade.

In 360 graden ARCAM lichten we wekelijks nieuwe buurten uit. Met deze week: De Nieuwmarktbuurt en het WaterloopleinLeer meer over de bekende en onbekende schatten die deze buurten te bieden hebben. Vanaf ARCAM struin je zo Waterlooplein op via de Valkenburgerstraat.  

Beeld: © Klunder Architecten via klunderarchitecten.nl

Hotelcomplex, Valkenburgerstraat 90
Op de Valkenburgerstraat passeer je eerst de ingang van de IJtunnel en het politiebureau voordat je bij dit interessante project aankomt. Het hotelgebouw door Klunder Architecten uit 2018 is een moderne toevoeging in een historische straat en telt maar liefst 237 hotelkamers.

Beeld: © Jan Bitter via Wiel Arets Architects

Urban Studio’s: The DoubleValkenbugerstraat 130-136
Wandel een stukje verder op de Valkenburgerstraat en bekijk de volgende verborgen moderne architectuurparel. Het ontwerp van Wiel Arets komt uit 2019 en heeft een opvallende gevel. Dit wooncomplex telt 45 wooneenheden verspreid over zes bouwvolumes.  

De Stopera, Waterlooplein 22
Eenmaal op het Waterlooplein aangekomen is dit natuurlijk het eerste gebouw dat je moet bekijken.  Het Stadhuis en de Nationale Opera & Ballet uit 1986, in de volksmond beter bekend als de Stopera. Het gebouw is ontworpen door de architecten Wilhelm Holzbauer, Cees Dam en Bernard Bijvoet en bestaat uit twee delen. Het Muziektheater heeft een glazen gevel, waar witmarmeren gevelpanelen voor geplaatst zijn. Het Stadhuis en de openbare galerij worden gekenmerkt door gesloten en monotone gevels die zijn opgetrokken uit baksteen 

Beeld: via Wikipedia Nederlandse Filmacademie

Nederlandse Filmacademie, Markenplein 1
De Stopera wordt omringd door indrukwekkende gebouwen zoals bijvoorbeeld de Mozes en Aäronkerk, de Academie van Bouwkunst, de Portugese Israëlitische Synagoge (Esnoga) en Hoog Duitse Synagoge (huidige Joods Historisch Museum) liggen. Loop je richting het Mr. Visserplein kom je ineens een modern ogend gebouw tegen. De Nederlandse Filmacademie is door Koen van Velsen ontworpenHet gebouw komt uit 1999 en is in feite een reparatieproject. Zo vervangt het de bebouwing die gesloopt is voor de aanleg van de IJtunnel. Daarmee verbindt het de sindsdien gescheiden buurten weer met elkaar. In 2017 is het gebouw gerenoveerd.

Beeld: Pentagon

Het Pentagon, Zuiderkerkhof
Voor de volgende stop wandel je vanaf het Mr. Visserplein zo de Jodenbreestraat in. Je loopt onder andere langs het Rembrandthuis, uit 1606. Iets verderop in deze straat vind je Huis de Pinto (1605) van de welvarende joodse koopmansfamilie Pinto met een herkenbare classicistische façade. In het verstopte Zuiderkerkhof aan de overkant vind je het wooncomplex Het Pentagonontworpen door architect Theo BoschHet complex, dat onderdeel was van onze expositie Collective Comeback, bestaat uit één- en tweepersoons appartementen en winkelpanden en heeft een gezamenlijk verhard binnenterrein. Benieuwd hoe het er nu bij ligt en geen tijd om langs te lopen? Check dan eens deze Déjà Vu 

De Nieuwmarkt
Voordat je doorloopt naar de Nieuwmarkt, moet je ook even een blik werpen op de schitterende Zuiderkerk – ontworpen door stadsbouwmeester Hendrick de Keyser. Eenmaal aangekomen bij de Nieuwmarkt waan je je direct in een historisch plaatje dankzij de Waag. De Nieuwmarkbuurt heeft een rijke geschiedenis met betrekking tot de handel in Amsterdam. Aangelegd als marktplein en later ook als plek waar schepen binnen kwamen om hun goederen te laten wegen bij de Waag.

Beeld: De Waag

De Waag, Nieuwmarkt 4
De Waag is niet te missen op het plein. Het iconische gebouw maakte deel uit van de stadsmuur van Amsterdam en werd tot de jaren ‘90 met name gebruikt voor en door gildes. Na de restauratie door architect Walter Kramer werd de oorspronkelijke constructie hersteld en werd het houten koepelgewelf teruggebracht. De Waag is in de loop der jaren in gebruik geweest als brandweerkazerne en museum en biedt nu plaats aan een café-restaurant en Waag technology & society, opgericht door Marleen Stikker.

Beeld: Tandwielenfabriek © Jan de Wit

Tandwielenfabriek, Nieuwe Ridderstraat 43 – 53
Op je weg terug naar de Prins Hendrikkade, stop je als laatste nog bij een bijzonder transformatieproject: de Tandwielenfabriek. Dit pand is een aantal jaar geleden door Ronald Janssen en Donald Osborne getransformeerd van fabriek naar woningen. Het industriële karakter is bewaard gebleven. In plaats van de grote laad- en losdeuren van de fabriek zijn er bijvoorbeeld nu stalen schuifhekken met daarachter kleine tuintjes voor de bewoners. 

Met deze prachtige wandeling eindig je weer op de Prins Hendrikkade. Een heerlijke route om tijdens deze zonnige, quarantainedagen toch de parels van de stad te ontdekken!


Verwant

360 graden ARCAM: de Prins Hendrikkade

Wandel nog één keer mee en bewonder de mooiste architectuur in de laatste 360 graden ARCAM.

360 graden ARCAM: het Rembrandtplein

Leer het levendige plein op een andere manier kennen!

360 graden ARCAM: Overhoeks en Sixhaven

Maak kennis met de moderne architectuur van Sixhaven!

360 graden ARCAM: Czaar Peterbuurt

Bekijk het moderne jasje van de historische wijk.

360 graden ARCAM: Westerdokseiland

Van industrieel schiereiland naar nieuwbouwwijk aan het water!

360 graden ARCAM: Oostelijke Eilanden

Wandel met dit mooie weer eens naar de Oostelijke Eilanden! 

360 graden ARCAM: Rokin en Spui

Maak kennis met de transformatietopstukken van het Rokin en Spui!

360 graden ARCAM: de Jordaan

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Marineterrein

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Oostelijk Havengebied

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: de Plantagebuurt

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Oosterdokseiland

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?