360 graden ARCAM: Westerdokseiland


Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is? Wandel voor of na je bezoek eens een van de vele buurten in rondom ons informatiecentrum aan de Prins Hendrikkade. Ontdek verborgen parels, transformatietopstukken, nieuwe architectuur in het bestaande straatbeeld en het verhaal achter een van de bekende wijken uit het Amsterdamse centrum. 

In 360 graden ARCAM lichten we wekelijks een nieuwe buurt uit. Deze week: Het WesterdokseilandWesterdokseiland ligt ten westen van het Centraal Station en is vanaf ARCAM op de fiets in minder dan tien minuten te bereiken. In deze wandeling, of fietstocht, hebben we een selectie gemaakt van al het moois dat hier te vinden is.

Beeld: Luchtfoto van IJDock en op de voorgrond Westerdoksdijk via Stadsarchief / Doriann Kransberg

Het voormalig rangeerterrein is in 1834 aangelegd als dijk om te voorkomen dat het IJ zou dichtslibben. In de loop van de negentiende eeuw werd de dijk steeds verder uitgebreid voor de toenemende industrie en de uitbreiding van het spoor en de haven. Nadat deze industrie en de daarbij behorende arbeiders zich verplaatste naar het Westelijk Havengebied, werd het eiland langzaam bevolkt door krakers, kunstenaars en woonbootbewoners. Tegenwoordig is de oude industriële bebouwing bijna volledig vervangen door nieuwbouw. 

Beeld: Paleis van Justitie door ASR Vastgoed Ontwikkeling

Paleis van Justitie 
Vanaf Centraal Station loop je langs het water dDe Ruijterkade af. Vanaf de brug voor de Westerdoksdijk zie je in het water een massief gebouw staan. In dit complex bevindt zich o.a. Het Nieuwe Paleis van Justitie. Het Nieuwe Paleis van Justitie is in 2013 ontworpen door Claus & Kaan ArchitectenHet nieuwe Paleis van Justitie is met zijn twee gebouwen slechts een onderdeel van het uit vijf gebouwen bestaande IJdock, waarvoor Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek (de architectengroep) het masterplan hebben gemaakt. Het spelen met zichtlijnen staat centraal in dit ontwerp.  

Beeld: La Grande Cour via website MVSA

La Grande Cour
Schuin tegenover het Paleis van Justitie vind je La Grande Cour Westerdokseiland. Een complex ontworpen door Heren 5 Architecten, MVSA en de Architekten Cie. Het combinatiegebouw heeft twee entrees, één aan de Westerdoksdijk en één aan de Westerdokskade. Het geheel bestaat uit verschillende blokken waarin woningclusters, parkeerplaatsen en verschillende soorten bedrijfsruimten te vinden zijn. Het gebouw ontleent zijn naam aan de grote binnenplaatsen tussen de verschillende clusters. 

Beeld: Stenen Hoofd © Freerk de Vos

Stenen Hoofd
Op het westelijke punt van eiland aangekomen zie je aan je rechterhand een stukje natuur en lagune. Dit is het Stenen Hoofd. Zoals je ziet zijn de contouren van de inmiddels afgebroken loods nog steeds zichtbaar. De kades van het Stenen Hoofd staan tegenwoordig onder botanici bekend als een muurplantenreservaat en maken om die reden deel uit van de Hoofdgroenstructuur van Amsterdam. Geniet hier van het prachtige uitzicht over het IJ en Overhoeks! 

Beeld: Silodam gezien vanaf het IJ, via Stadsarchief Amsterdam / Doriann Kransberg

Silodam
Loop door naar de volgende stop op de route: dSilodam. Van oorsprong een strekdam voor graansilo’s, die aan het eind van de negentiende eeuw werd aangelegd. Tegenwoordig staat er een kleurrijk complex met een verscheidenheid aan woon- en werkplekkenHet complex is ontworpen door MVRDV en is geïnspireerd op gestapelde zeecontainers. Zie jij dat er in terug? 

Beeld: Pontsteiger © Ossip van Duivenbode

Pontsteiger
Vanaf dit stuk eiland heb je een mooi uitzicht op de Pontsteiger. Afgelopen jaar is dit inmiddels iconische gebouw opgeleverd. Het gebouw, ontworpen door Arons en Gelauff architecten, heeft een kenmerkende dubbelgeklapte U-vorm. De architecten hebben met deze vorm getracht het ideale woongebouw te creëren zoals te lezen is in het boek Pontsteiger: een reconstructie. In samenwerking met Koninklijke Tichelaar uit Makkum is een speciaal glazuur ontwikkeld waardoor er zes verschillende tinten gevelstenen voorkomen. Deze zorgen ervoor dat het gebouw meekleurt met het licht en elk moment van de dag een andere kleur heeft. 

Zo is er op Westerdokseiland in de loop van de eeuwen heel wat veranderd en is het schiereiland stukje bij beetje van een industrieterrein naar een nieuwbouwwijk aan het water getransformeerd. 

Nog niet uitgewandeld? Ontdek dan met onze Do It Yourself wandeling de aangrenzende Houthaven!

 

 

 

 

 

 


Verwant

360 graden ARCAM: de Prins Hendrikkade

Wandel nog één keer mee en bewonder de mooiste architectuur in de laatste 360 graden ARCAM.

360 graden ARCAM: het Rembrandtplein

Leer het levendige plein op een andere manier kennen!

360 graden ARCAM: Overhoeks en Sixhaven

Maak kennis met de moderne architectuur van Sixhaven!

360 graden ARCAM: Czaar Peterbuurt

Bekijk het moderne jasje van de historische wijk.

360 graden ARCAM: Oostelijke Eilanden

Wandel met dit mooie weer eens naar de Oostelijke Eilanden! 

360 graden ARCAM: Rokin en Spui

Maak kennis met de transformatietopstukken van het Rokin en Spui!

360 graden ARCAM: Waterlooplein en Nieuwmarkt

Ontdek de bekende en onbekende schatten van de Nieuwmarkt- en Waterloopleinbuurt!

360 graden ARCAM: de Jordaan

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Marineterrein

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Oostelijk Havengebied

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: de Plantagebuurt

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?

360 graden ARCAM: Oosterdokseiland

Wist je dat er op struikelafstand van ARCAM heel veel bijzondere architectuur te vinden is?