3D Print Canal House


 
Badhuiskade 11
Amsterdam
Dus Architects
Bedrijven, Cultuur
 

Het 3D Print Canal House is een uniek 3 jaar durend publiek toegankelijk ‘Research & Design by Doing’ project waar een internationaal team van partners uit verschillende sectoren gezamenlijk werkt aan het 3D printen van een grachtenpand in Amsterdam. Door te bouwen aan het huis wordt door verschillende partijen onderzocht wat de mogelijkheden zijn van 3D-printen in de bouw en worden zo verbindingen gelegd tussen design, wetenschap, cultuur, bouwindustrie, software, communities en de stad.

Het project is een initiatief van DUS architects en is op 1 maart 2014 officieel van start gegaan. Het pand wordt geprint met de KamerMaker – een gigantische FDM printer ontwikkeld door DUS die elementen van 2 x 2 x 3,5 meter kan printen. De bouwplaats bevindt zich in Amsterdam Noord, net over het IJ aan de Badhuiskade 11, en is toegankelijk voor iedereen voor €2,50. Zo kan iedereen een steentje bijdragen én alles leren over het project. Met deze unieke aanpak is de bouwplaats ook meteen een platformfunctie voor innovatie en nieuwe productietechnieken, én het jongste museum van Amsterdam.

Het 3D Print Canal House wordt opgebouwd uit 13 kamers, die ieder weer uit verschillende elementen bestaan. Met dit omvangrijke bouwproject worden de verschillende mogelijkheden onderzocht in printtechnieken, vormentaal, constructie, print-materiaal en natuurlijk digitale ontwerpmethoden en productietechnieken. Het project spreekt tot de verbeelding en maakt de abstracte wereld van parametrisch ontwerpen en 3D-printen tastbaar voor iedereen. (Bron: Dus Architects)