Acht villa’s


 
Lisdoddelaan 52-62
Kleine Rieteiland, IJburg
Amsterdam
John Bosch, Wendy Saunders, Corine Keus
Bosch Architects
IJburger Maatschappij
Moes Bouwbedrijf west bv, Almere
Tram 26, halte Diemerparklaan
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2003-2006; ARCAM POCKET 19. Klik hier voor meer boeken uit de reeks Â’ARCAM POCKETÂ’.
2001
2004
Wonen

Acht woningen Lisdoddelaan

In het stedenbouwkundig plan van Bosch Architects voor het Kleine Rieteiland op IJburg wordt uitgegaan van 140 luxe woningen waarvan de meeste als individuele woning door de kopers zelf ontworpen en gebouwd zouden moeten worden en een deel als cluster.

De opzet voorziet erin dat alle woningen door wanden van elkaar en van de straat worden gescheiden, dat de smalle diepe kavels op de begane grond geheel bebouwd kunnen worden en dat de bouwvolumes op de verdiepingen kleiner zijn en 5 meter terugliggen ten opzichte van de straatgevel. Hierdoor ontstaat openheid en een gevarieerd beeld van dakpaviljoens. Bosch Architects zelf ontwierp binnen dit plan een cluster van acht villa’s die worden gekenmerkt door donkere betonnen gevelelementen afgewisseld met wit stucwerk en glas.

Iedere villa is vormgegeven als een langwerpige doos waarin de woonkamer als een besloten introverte ruimte aan de zuidzijde is opgenomen. Twee patio’s zorgen voor daglicht in de langwerpige ruimte. Een trap in het midden leidt naar de eerste verdieping waar zich, op een met gras begroeid dak, een serrekamer met rondom glas bevindt. Een tweede trap leidt naar een gesloten torenkamer met ronde ‘patrijspoorten’ die uitzicht bieden op de omgeving, het Diemerpark en Hollandse wolkenluchten. (ARCAM)