UITGESTELD! AiR Debat: De Inclusieve Woningplattegrond | Veranderende mensen, veranderende woonwensen?


Het debat De Inclusieve Woningplattegrond | Veranderende mensen, veranderende woonwensen? vindt 4 november digitaal plaats.

Voor meer informatie, lees hier verder.

De Haagse en Eritrese families eten samen injera, hartige pannenkoekjes. © Fred Leeflang voor AD.

In het eerste deel van het jaar 2020 onderzoekt Lyongo Juliana, architect en directeur Caribische Regio bij OZ, de mate van diversiteit en inclusiviteit in de Amsterdamse architectuur. Het debat volgt op het debat over de Amsterdamse woningplattegronden van voormalig Architect in Residence Marc Reniers (M3H). Tijdens die discussie rees de vraag of een veranderende bevolkingssamenstelling uitnodigt tot een veranderende opdracht voor de ontwerper. 

Het vindt plaats op donderdagavond 8 oktober 2020 en richt zich op de inclusieve woningplattegrond. Deze inclusieve woningplattegrond zou representatief moeten zijn voor de veranderende Amsterdamse bevolking.  

Onze woning is het decor waarbinnen onze dagelijkse rituelen plaatsvinden. Waar we ons verzorgen, waar we ons eten voorbereiden, waar we de nodige rust vinden. Het is een plek van samenzijn en samendoen, maar ook een plek van alleen zijn, terwijl we samen zijn. Een woningplattegrond is dus veel meer dan een aaneenschakeling van functionele, regulerende en budgettaire eisen. Toch zijn het Bouwbesluit, het budget van de opdrachtgever en het rendement van de belegger de sturende elementen bij het bepalen van de woningplattegrond. Ontwerpers kunnen een rol spelen bij het vormgeven aan nieuwe woonvormen, maar hebben zij voldoende informatie over de woonrituelen van de huidige en toekomstige bewoners van de stad Amsterdam? En wat kunnen we leren van eerdere projecten met culturele differentiatie in woningbouwplattegronden? 

Programma en Sprekers 

Lyongo Juliana 
Als Architect in Residence van ARCAM onderzoekt Lyongo Juliana (OZ) in de eerste zes maanden van 2020 de inclusiviteit van de Amsterdamse architectuur op drie niveaus: de woningplattegrond, horeca en retail, en de openbare ruimte. Aan elk thema is een debat verbonden. 

Jan Loerakker
Jan Loerakker (LOA) startte samen met Marc Reniers (AiR #3 2019), een onderzoek naar de ontwikkeling van de Amsterdamse woningplattegrond tussen 2000 en 2020.  

Irene Ponec
Irene is Manager Conceptontwikkeling bij Ymere. Het team Conceptontwikkeling zorgt ervoor dat per investeringsopgave de klantwens programmatisch en ruimtelijk wordt vertaald. Het doel is het ontwikkelen van waardevaste publieke en private ruimtes die mensen koesteren. Van plein tot stoep en van wijk tot woning. 

Nadia Jellouli-Guachati
Nadia is architect en oprichter van XS2N architect.office Als architect heeft zij ruime ervaring in het onderzoeken en ontwerpen van woningen voor diverse doelgroepen.

Gunhild Ang
Gunhild is een fotografe met een achtergrond in architectuur en vastgoed. De menselijke schaal binnen (landschaps)architectuur is een belangrijk onderwerp in haar werk. In dat kader heeft ze onder andere een reportage gemaakt van ‘nieuwe Nederlanders’, waaruit bleek dat achtergrond en afkomst van grote invloed zijn op hoe je woont en wat je om je heen verzamelt.

Maurice Crul
Hoogleraar diversiteit en onderwijs Maurice Crul doet al jaren onderzoek in en naar multiculturele steden als Amsterdam en Rotterdam, en buigt zich over de bijbehorende vraagstukken.

Na korte presentaties van de sprekers zullen zij met elkaar en het publiek in dialoog gaan om samen naar antwoorden te zoeken op bovenstaande vragen.

AiR Debat: De Inclusieve Woningplattegrond | Veranderende mensen, veranderende woonwensen?
Datum: 4 november
Voertaal: Nederlands

 

 

 

 


Gerelateerd

A.ZINExARCAM: (Feministische) spelbrekers verenigt u!

Nieuws

De feministische spelbreker weigert de andere kant op te kijken en dat is ook niet bang om op te...

The Feminist Spatial Practice Book Club

10 dec 2020 - 18 mrt 2021 : Agenda : Event : Nieuws

Join Afaina’s Book Club about feminism and architecture. ARCAM’s Architect in Residence Afaina de Jong will explore the subject...

‘Mijn doel is verandering teweeg te brengen’ – Interview Afaina de Jong in NRC

Nieuws

"Haar denken en doen passen bij de tijdgeest". Lees het interview van Tracy Metz met Architect in Residence Afaina...

‘De oudere, witte man bouwde de stad’ – Interview met Afaina de Jong in Het Parool

Nieuws

Interview met Architect in Residence Afaina de Jong

Op zoek naar inclusie – Mini documentaire met Lyongo Juliana

Nieuws

Bekijk nu de mini-documentaire van Lyongo Juliana met daarin een samenvatting van en lessen uit zijn AiR-schap bij ARCAM.

A.ZINExARCAM: De niet-seksistische stad: een haalbare utopie?!

Nieuws

Afaina de Jong, oprichter van Amsterdams architectenburo AFARAI, is sinds 4 november 2020 de nieuwe Architect in Residence bij...

10 Must-Reads on feminism in architecture

Nieuws

Read-It-Yourself by checking this list of 10 must-reads on feminism in architecture, curated by Afaina de Jong.

De laatste Q&A aan Architect in Residence Lyongo Juliana

Nieuws

Nog een keertje in de spotlights...

On AiR: Lyongo Juliana en Afaina de Jong over inclusiviteit in architectuur

04 nov 2020 : Archief : Nieuws

Op woensdag 4 november 2020 draagt ARCAM Architect in Residence Lyongo Juliana het residentschap over aan Afaina de Jong...

A Feminist Spatial Practice | Afaina de Jong tweede Architect in Residence van 2020

Nieuws

Wat is feminist practice en welke waarden liggen daaraan ten grondslag?

Interview met Lyongo Juliana in Vrij Nederland

Nieuws

Hoe wonen we over vijftig jaar?

AiR Online: Lyongo Juliana over de openbare ruimte in relatie tot diversiteit en inclusiviteit in coronatijden.

Nieuws

Hoe staat het met de diversiteit en inclusiviteit van de openbare ruimte tijdens de coronacrisis?