Amsterdam RAI


 
Europaplein 1
Rivierenbuurt
Amsterdam
Alexander Bodon
Gemeente Amsterdam, Amsterdam RAI
www.zuidas.nl
1961-09-01
Commercieel, Leisure
 

Congres- en evenementencomplex

In 1893 werd de Rijwiel Industrie (RI) opgericht als belangenvereniging van ondernemers op de snelgroeiende markt van fietsen en auto’s. Deze belangenvereniging organiseerde tentoonstellingen, die aanvankelijk plaatsvonden in het Paleis voor Volksvlijt. Vanaf 1921 had de RI, die ondertussen was omgedoopt in Rijwiel Automobiel Industrie (RAI), beschikking over een eigen gebouw aan de Scheldestraat. Deze huisversting werd na de Tweede Wereldoorlog te klein, zodat besloten werd tot nieuwbouw aan het Europaplein.

Het huidige congres- en evenementcomplex aan het Europaplein, ontworpen door Alexander Bodon, werd op 2 februari 1961 geopend. Het complex heeft een oppervlakte van 87.000 m2 en bestaat uit 22 congreszalen en elf expositiehallen. Het programma voorzag in een grote zaal, een kleine zaal, zes vergaderzalen en uitgebreide foyerruimte. Het werd een L-vormig gebouw.

Het deel van het gebouw dat direct aansluit op de expositiehallen heeft een betonnen draagstructuur, het overige gedeelte is opgetrokken uit staal. Bij de invulling daarvan heeft de ruimtelijke continuiteit voorop gestaan. Het voornaamste uitgangspunt was dat van binnenuit de fraaie situering aan de rand van het Beatrixpark zichtbaar moest zijn. Daarom is de constructie zo ijl mogelijk gehouden, zijn de vloerniveaus binnen en buiten vrijwel gelijk, en hebben beide zalen en de grote foyerruimte wanden met glas van vloer tot plafond.

In 2009 werd Elicium opgeleverd, een elf-laagse uitbreiding van de RAI meteen nieuwe expositieruimte, kantoren en vergaderuimtes, ontworpen door Benthem Crouwel Architekten. (ARCAM)