Amsterdam viert 100e verjaardag!


De beroemde Amsterdamse bouwstijl uit de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw, De Amsterdamse School, bestaat honderd jaar. Om dat te vieren organiseert de stad dit jaar allerlei evenementen, bijeenkomsten en tentoonstellingen. Vanmorgen opende Kajsa Ollongren, wethouder Monumenten het jubileumjaar in het Grand Hotel Amrâth Amsterdam. 

“We staan hier in één van de mooiste voorbeelden van de Amsterdamse School”, aldus Ollongren in het hotel, dat in het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade gevestigd is. “En gelukkig besloten mijn voorgangers om niet alleen grote indrukwekkende gebouwen zoals deze, maar ook woningen voor Amsterdammers in deze prachtige monumentale stijl te laten bouwen. Daar ben ik nog altijd trots op.”

Download ook de Folder 100 jaar Amsterdamse School met alle activiteiten inclusief een prachtige plattegrond van Amsterdam met een overzicht van alle Amsterdamse Schoolgebouwen, straten en buurten! Deze folder wordt bovendien verspreid via de uitkrant van 21 maart en is verkrijgbaar bij alle deelnemende instellingen.

© Mats van Soolingen via Parool

Amsterdamse School

Begin 20e eeuw bruist het in Amsterdam. Jonge ontwerpers, kunstenaars, architecten, maar ook politici en (vakbonds)bestuurders morrelen aan de gevestigde orde om een betere maatschappij vorm te geven. Dit leidt tot een explosie van dadendrang, creativiteit, nieuwe vormen en materialen. Met de oplevering van het Scheepvaarthuis in 1916 wordt de stroming van een naam voorzien: De Amsterdamse School. Daarna volgen in deze stijl vooral opdrachten van woningbouwverenigingen die betere huisvesting voor arbeiders wilden. De sociale woningbouw van de Amsterdamse School behoort tot de hoogtepunten van de Nederlandse architectuur en is nu nog overal in de stad te bewonderen. Precies honderd jaar later vieren we in Amsterdam Het jaar van de Amsterdamse School.

Eén jaar lang feest

Architectuurcentrum Amsterdam, Het Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdamse School Museum Het Schip, gemeente Amsterdam Monumenten en Archeologie, Grand Hotel Amrâth Amsterdam en de Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties organiseren in dit jubileumjaar evenementen, bijeenkomsten en tentoonstellingen. Enkele voorbeelden:

Architectuurcentrum Amsterdam laat de invloed van de Amsterdamse School zien in 100 jaar inspiratie – De invloed van de Amsterdamse School op het hedendaagse bouwen
(14 april – 30 september 2016)
U bent van harte welkom op de opening op donderdag 14 april om 16.00 uur

Stedelijk Museum Amsterdam presenteert het eerste museale overzicht van interieurontwerpen van de Amsterdamse School in Wonen in de Amsterdamse School. Ontwerpen voor het interieur 1910-1930
(9 april – 28 augustus 2016)

Open Monumentendag Amsterdam viert haar dertigste verjaardag én brengt een ode aan de Amsterdamse School
(vijf extra openingen Amsterdamse School monument van de maand op: 10 april, 8 mei, 12 juni, 10 juli, 14 augustus 2016 | Open Monumentendag Amsterdam 10 en 11 september 2016)

Amsterdamse School Museum Het Schip opent half april haar grote uitbreiding in woonblok Het Schip in de Spaarndammerbuurt en organiseert elke dag de bustocht Langs de Bouw en Sierkunst van de Amsterdamse School, die rijdt van Museum Het Schip naar het Stedelijk Museum, door typische Amsterdamse School-buurten.

Grand Hotel Amrâth Amsterdam, het voormalige Scheepvaarthuis dat in 1916 opende, waarbij de Amsterdamse School als stroming zijn naam kreeg, organiseert:
Tour Scheepvaarthuis: rondleiding met high tea/lunch en entree Amsterdamse School Museum Het Schip
Arrangement Amsterdamse School 100 Jaar: overnachting in typische Amsterdamse School-kamer, met entree Stedelijk Museum/Amsterdamse School Museum Het Schip, wifi, minibar, spa en fietsen.

Meer informatie over de activiteiten in via www.100jaaramsterdamseschool.nl of #AmsterdamseSchool.


Gerelateerd

Open Monumentendag | Overbruggen

10 sep 2016 - 11 sep 2016 : Archief

Lezing over de 14 toekomstige bruggen in de Houthaven die voortborduren op de Amsterdamse School stijl.

Opening | 100 jaar inspiratie

14 apr 2016 - 14 apr 2016 : Archief : Nieuws

Polderweg Oostpoort. Ontwerp: Heren 5 Architecten. Kunst: Stefan Glerum. Foto: Luuk Kramer. Donderdagmiddag 14 april vindt om 16.00 uur...

1·Lectures | Amsterdamse School als inspiratiebron | One Material

14 apr 2016 - 14 apr 2016 : Archief : Lezing

Een nieuw seizoen 1·Lectures, dé architectuurlezingen voorbij de waan van de dag. Voor de derde keer organiseren Architectuurcentrum Amsterdam...

100 jaar inspiratie

14 apr 2016 - 29 sep 2016 : Archief : Expositie : Nieuws

De invloed van de Amsterdamse School op het hedendaagse bouwen  In 2016 vieren we 100 jaar Amsterdamse School. De...