Amsterdamse Architectuur Prijs 2011


De winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2011 (de Gouden A.A.P.) zijn de Liberaal Joodse Gemeenschap Amsterdam en SeARCH, respectievelijk de opdrachtgever en architect van de Synagoge aan de Zuidelijke Wandelweg.
Dit is maandagavond 16 mei tijdens een feestelijke bijeenkomst bekend gemaakt. Wiel Arets (winnaar van de vorige editie) hing de gouden medailles om bij Bjarne Mastenbroek & Uda Visser (SeARCH) en Luc Stranders (LJG).

De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt toegekend aan architect en opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt. De jury bestond dit jaar uit de architecte Lada Hrsak, de architectuurhistorica Anneke Bokern en de architectuurhistoricus Vladimir Stissi. Eerdere winnaars waren Dok architecten (2008), Claus en Kaan Architecten (2009) en Wiel Arets Architects (2010).

Uit het juryrapport:
“Unaniem adviseerde de jury om de Amsterdamse Architectuur Prijs 2011 toe te kennen aan de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam naar ontwerp van SeARCH vanwege de emotionele en culturele lading, met in de ervaring ‘hogere pieken en diepere dalen’, dat alle verwikkelingen op grootse wijze te boven is gekomen. Het betreden van het gebouw kan een reis naar het licht worden genoemd. Een reis die via een sobere hal en een brede trap naar een ontvangstruimte leidt, en vandaar naar het hoogtepunt: de sjoel, een hoge en tegelijk compacte ruimte, licht dankzij de grote ramen, intiem door de opvallend steile balkons, waar het hout het beton overheerst en de ruimte symboliek ademt.”

Voorafgaand aan de uitreiking interviewde Jord den Hollander initiatiefnemers van nieuwe ‘hotspots’ die fungeren als aanjagers voor gebieden in Amsterdam die van functie veranderen. Gesprekken pionieren en ondernemerschap.

Alle 25 genomineerde gebouwen zijn opgenomen in de publicatie Amsterdamse Architectuur 2010-2011
(ARCAM POCKET 24), Maaike Behm en Maarten Kloos (red.)