Amsterdamse Architectuur Prijs 2012


Maandagavond 14 mei is de Amsterdamse Architectuur Prijs, de Gouden A.A.P. 2012, toegekend aan de ontwerpers en de opdrachtgever van Het Scheepvaartmuseum. Tijdens een druk bezochte en uiterst spannende bijeenkomst kregen Liesbeth van der Pol (Dok architecten), Laurent Ney (Ney & Partners), Kees Doornenbal (Rappange & Partners Architecten BV) en Ric van Wijk (adjunct-directeur van het Scheepvaartmuseum, namens de Rijksgebouwendienst) de gouden medailles omgehangen voor hun aandeel in een project dat volgens de deskundige jury boven alle andere uitsteekt.

Uit het juryrapport:
“De juryleden vonden elkaar in grote bewondering voor de moed die bij de restauratie, de ruimtelijke vernieuwing en reorganisatie van Het Scheepvaartmuseum is betracht. Zowel bij het uitpellen van het gebouw tot op de historische kern, als bij het maken van de heldere keuzes op het gebied van de routing, als bij de beslissing om voor de overkapping een extra ontwerpprijsvraag te organiseren – een beslissing die ertoe heeft geleid dat een zwaar historisch gebouw kon worden bekroond met een extreem licht zeil van glas en baleinen, dat tot de verbeelding spreekt door zijn verfijning en door het vanzelfsprekende vakmanschap dat eruit spreekt. Uiteindelijk unaniem adviseerde de jury om de Amsterdamse Architectuur Prijs 2012 toe te kennen aan Het Scheepvaartmuseum, in opdracht van de Rijksgebouwendienst ontworpen door een team bestaande uit Dok architecten, Ney & Partners en Rappange & Partners.”

De jury bestond dit jaar uit architectuurhistorica Fredie Floré, architectuurcritica Indira van 't Klooster en architect Peter Defesche.

Alle 26 gebouwen die voor de Gouden A.A.P. werden genomineerd, zijn opgenomen in de publicatie:

Amsterdamse Architectuur 2011-2012 Amsterdam Architecture (ARCAM POCKET 25) Maarten Kloos, Yvonne de Korte, Ilse Visser (red.)
Te koop voor € 19,50 bij ARCAM, Architectura & Natura
en de betere boekhandel, en te bestellen via www.arcam.nl

Op deze avond werd verslag gedaan van de bevindingen van de jury, dit jaar bestaande uit architect Peter Defesche, architectuurcritica Indira van 't Klooster en architectuurhistorica Fredie Floré. De gouden medailles voor opdrachtgever en architect van het winnende project werden omgehangen door Bjarne Mastenbroek en Uda Visser van SeARCH (winnaar van de Gouden A.A.P. 2011).

Het voorprogramma stond in het teken van het thema waaraan ARCAM een groot deel van het voorjaarsprogramma heeft gewijd: Redefining Architecture. Ontwikkelaar Hans Woerlee (PFC² Envelopment), architect Jarrik Ouburg (vanaf 1 september a.s. hoofd Masterafdeling Architectuur van de Academie van Bouwkunst Amsterdam) en architectuurcritica Merel Pit (vakredacteur bij 'De Architect') debatteerden in compacte vorm over de toekomst.

Locatie, typerend voor deze tijd: het voormalige hoofdkantoor van de HEMA in Amsterdam-Zuidoost, op dit moment een deels leegstaand kantoorgebouw, in de toekomst wellicht een levendig verzamelgebouw, gevuld met tal van functies.