Anne Feenstra over Afghanistan


De Nederlandse architect Anne Feenstra woont en werkt sinds 2004 in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij is oprichter van het bureau AFIR Architects en doceert aan de lokale universiteit. Feenstra werkt als Nederlands vertegenwoordiger voor het Center for International Education (CIE) met een team aan de renovatie van het Nationale Museum en begeleidt de renovatie van het Bagh-e-Jahan Nama in het noordelijk gelegen Khulm. Voor hij naar Afghanistan vertrok was Feenstra werkzaam als architect in verschillende Europese landen, onder andere voor het bureau van William Alsop in Londen. In 2003 zette hij zijn eigen bureau AFIR Architects op. Tijdens zijn loopbaan heeft hij architectuurstudenten onderwezen in Groot-Brittanië, India, Afghanistan, Duitsland en Nederland. Feenstra is gastdocent aan de School of Planning and Architecture in New Delhi, en oprichter van Arch-I, een platform voor architectuur en stedebouw in de Indiase hoofdstad.
In zijn lezing stelde Feenstra de standaardnormen voor duurzaamheid en ‘verantwoorde’ architectuur ter discussie. Vergeten architecten niet voor wie zij bouwen? Kan architectuur meer zijn dan een artistieke kunstuiting, en misschien zelfs dienen als motor van maatschappelijke vooruitgang?
Tijdens de lezing kwamen ook het idee, concept, ontwerp en de implementatie van de zogenaamde ‘wachthuizen’ voor moeders van UNICEF en het Afghaanse Ministerie van Gezondheid ter sprake.

Zie ook: Archi-I platform for architecture and urban space.
Informatie over twee CIE/AFIR projecten vindt u hier.
Article by Anne Feenstra on Afghanistan’s only national park in Himal Magazine.