Anne Frank Huis


 
Prinsengracht 263
Grachtegordel-West
Amsterdam
Benthem Crouwel Architects
Anne Frank Stichting
1999
Cultuur, Onderwijs
 

Het Anne Frank Museum, één van de populairste musea in Amsterdam, groeide begin jaren tachtig uit zijn voegen door de grote bezoekersaantallen. De Anne Frank Stichting besloot daarom in 1987 een ontwerpwedstrijd uit te schrijven voor een uitbreiding van het museum.

Architenbureau Benthem Crouwel kreeg de opdracht voor de uitbreiding en bouwde het deel dat nu op de hoek met de Westermarkt staat, waarvan de bouw in 1995 begon. In dit deel zijn een tentoonstellingsruimte, de kassa, de museumwinkel, het café en de in- en uitgang gesitueerd. Op deze manier kunnen de bezoekersstromen in het oude gedeelte beter geregeld worden.

De uitbreiding van Benthem Crouwel probeert, ondanks de moderne materialen en constructie, zo goed mogelijk in het eeuwenoude straatbeeld van de Prinsengracht te passen. De bakstenen en kozijnen volgen het kleurschema van de Amsterdamse huizen. Daarnaast refereert de detaillering en indeling van de gevel aan die van typische grachtenpanden.

De nieuwbouw is, door middel van een open gevel, zo veel mogelijk georiënteerd op de Westerkerk aan de zuidkant van het museum. Tijdens haar onderduikperiode had Anne Frank uitzicht op de Westertoren en in haar dagboek beschreef ze de grote betekenis die hij voor haar had. (ARCAM/TB)