Aquartis


 
Entrepotdok 110-210
Plantagebuurt
Amsterdam
Liesbeth van der Pol
Atelier Zeinstra Van der Pol
Heijmans Vastgoed, Almere
bus 22, 32, 43 en tram 9, 14
2001
Wonen

Woongebouw op historische industriële plek

Aquartis is gebouwd op de plaats waar ooit de kolenopslag en stookruimte van de Eerste Gemeentelijke Elektriciteitscentrale (het huidige Museum Energetica) gevestigd was. Het oorspronkelijke gebouw, ontworpen door een leerling van H.P. Berlage, werd geheel afgebroken, op een aantal steunpilaren met tussenliggende bogen na. Deze zijn geintegreerd in de plint van het nieuwe ontwerp.

De architectuur van het gebouw verwijst naar de industriële historie van de plek. De lange, glazen gevelwand, afgedekt met een natuurstenen rand, doet grootschalig aan. Het gebouw telt zeven verdiepingen aan beide uiteinden en bij een uitspringend deel zijn dit er elf, die naar boven toe stapsgewijs steeds een paar meter smaller worden. Hierdoor ontstaat de karakteristieke dakvorm, die van verre te zien is.

De gevels aan de voorzijde van de woningen bestaan uit houten frames, waarbinnen de gehele glazen pui kan wegklappen om optimaal van het zonlicht en het uitzicht over de Afrika-savanne van Artis te kunnen genieten. Het gebouw telt 110 woningen, waaronder atelierwoningen op de begane grond en acht luxe penthouses (van 250 m2) bovenin. Achter het gebouw bevindt zich een parkeergarage, die gedeeltelijk onder de grond is weggewerkt. (ARCAM/LM)