ARCAM KIEST: Open Monumentendag 2020


We zijn trots op onze collega’s van Monumenten en Archeologie dat ze in deze tijden zo’n mooi programma hebben weten neer te zetten voor Open Monumentendag 2020. Je kan je dus gewoon onderdompelen in het Amsterdamse erfgoed in het weekend van 12 en 13 september 2020. Maar waar móet je wat ons betreft heen tijdens dit weekend? Je leest het hier.

 

Het Sieraad
Jorn Zwart, stagiair programma en productie: “De oude ambachtsschool het Sieraad is voor mij altijd een van de smaakmakers van de Amsterdamse School. Sinds de restauratie heeft het gebouw een enorm bijzondere glazen overkoepeling boven de binnenplaats, het Atrium, gekregen. Vorig jaar ben ik op een feest van het Amsterdam Dance Event in het Sieraad geweest. Uitgaan in de bakermat van de Amsterdamse architectuur.”

Trippenhuis. Foto Paul Nieuwenhuizen

Het Trippenhuis
Femke Gerritsma, communicatiemedewerker: “Natuurlijk is dit het weekend van de monumenten maar als hedendaagse architectuurliefhebber kan ik mijn hart ook ophalen! wil graag een kijken nemen bij Het Trippenhuis waar sinds 1885 de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen zetelt. Office Winhov heeft het Trippenhuiscomplex in 2019 getransformeerd en is zelfs één van de tien kanshebbers op de Gouden A.A.P. 2020.”

Molen de Otter
Dennis Duchhart, zakelijk manager: “Aan de rand van de Staatsliedenbuurt onttrekt deze voor de binnenstad unieke molen zich onverstoorbaar aan de stedelijke onrust.”

RCO House, Team V. Foto Jannes Linders

Concertgebouworkest
Emma Heinhuis, projectleider en programmamaker: “Een monumentaal en nieuwbouwproject in één bekijken? Dat kan! Dit is een van mijn persoonlijke favoriete projecten van in de stad. Dit historische schoolpand (1908) van H.P. Berlage heeft een nieuw leven gekregen dankzij een succesvolle transformatie van Team V. Ik tip iedereen om het prachtige RCO House te bekijken, dat vorig jaar feestelijk geopend werd en sindsdien huis is van het Koninklijke Concertgebouworkest.”

Het Schip. Foto Paul Nieuwenhuizen

Museum Het Schip
Isanne Damen, projectleider en programmamaker: “Dit jaar zijn er veel gebouwen te bezoeken die recentelijk een indrukwekkende renovatie, transformatie of uitbouw hebben ondergaan, zoals de Gerrit Rietveld Academie, het Trippenhuiscomplex (genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2020) en Museum Het Schip. Deze editie fiets ik zeker langs het Museum Het Schip waar onlangs het postkantoor grondig gerestaureerd is.”

Gerrit Rietveld Academie. Foto Erik Slothouber

Rietveld Academie:
Thijs van Roon, projectleider en programmamaker: Er is niets mooier dan een gebouw waarbij het gebruik ervan sinds de opening (1967) ongewijzigd is gebleven. Kunstenaars in opleiding schilderen nog altijd op het noorden genietend van het vele licht dat er dankzij de vliesgevels volop binnen straalt. Los van schilderen is er ruimte voor experiment en je zal bij bezoek zeker ook het intensieve gebruik zien. Kunst en erfgoed komen letterlijk en figuurlijk samen. Hou je zoals ik ook nog van moderne architectuur? De nieuwste uitbreiding van de academie is in 2019 opgeleverd. Dubbel kijkplezier dus!

Complete programma en reserveren
Benieuwd naar het complete programma? Bezoek de website en download het programmaboekje met maar liefst 10 routes en thema’s. Voor sommige monumenten moet je wel even reserveren van te voren.


Verwant

ARCAM kiest Open Monumentendag Amsterdam 2019

Waar móet je wat ons betreft heen tijdens het weekend van Open Monumentendag Amsterdam 2019?