ARCAM


 
Prins Hendrikkade 600
Nieuwmarkt/Lastage
Amsterdam
René van Zuuk
Stedelijke Woningdienst Amsterdam
Bus 22
Over andere projecten van Van Zuuk: C. Grafe, 'Weldadige eenvoud. René van Zuuk ontwerpt huis in Almere', de Architect, oktober 1996, p.74-77; K. Havik, 'Meer dan een schuur. Paviljoen "De Verbeelding" in Zeewolde van René van Zuuk', de Architect, maart 2001, p.66-67.
2003
Cultuur, Kantoren

Architectuurcentrum met tentoonstellingsuimte, kantoren en activiteitenvloer

ARCAM, het architectuurcentrum van Amsterdam, was lange tijd gevestigd in de 17e-eeuwse stadsturfhuizen naast de Academie van Bouwkunst aan het Waterlooplein. In de herfst van 2003 verhuisde ARCAM naar een nieuw gebouw aan de Prins Hendrikkade.

Er is bewust gekozen voor vestiging in het oostelijk deel van de binnenstad van Amsterdam, in de nabijheid van de Academie van Bouwkunst, het Stadhuis, de gemeentelijke diensten dRO en OGA en een groot aantal culturele instellingen. Het gebouw heeft aan de zijde van het Oosterdok een glazen gevel die een royaal uitzicht biedt op de omgeving en de architectonische en stedebouwkundige veranderingen die zich er voltrekken. De smalle, laagliggende kade was het uitgangspunt voor de vorm. Strikt genomen is dit geen geheel nieuw gebouw maar eigenlijk een ver doorgevoerde verbouwing. De kolommen en de vloeren van het NEMO-paviljoen dat hier stond, zijn in het ontwerp van René van Zuuk geïntegreerd en hebben nog één verdieping boven zich gekregen. De interne organisatie van het gebouw is complex. Voorzieningen als trappen, lift en receptie zijn samengebracht in een compacte kern, waardoor daaromheen vrije, open ruimtes zijn ontstaan voor exposities, kantoren, vergaderruimten en informatiepunt/studiehoek. Doordat de verschillende lagen via vides met elkaar in verbinding staan, zijn alle ruimten voelbaar onderdeel van het grote geheel. Een huid van met zink gecoat aluminium is zo over het gebouw gevouwen dat de entree aan de stadszijde een spectaculaire vorm heeft gekregen. Van Zuuk heeft hier, net als in eerdere ontwerpen van zijn hand, geëxperimenteerd met een bijzondere toepassing van een bestaand materiaal. Het gebogen aluminium geeft het gebouw een moderne uitstraling terwijl het bouwproces tegelijk veel ambachtelijk handwerk vereiste. Aan dat laatste hebben de bouwers opvallend veel plezier beleefd, terwijl de ogenschijnlijke tegenstelling typerend is voor de werkwijze van Van Zuuk die in dit digitale tijdperk zijn ontwerpen gestalte geeft met behulp van een aloud middel als de maquette. (ARCAM/MB)


Verwant

Open Monumentendag Amsterdam 2015

Dit jaar staan Kunst & Ambacht centraal tijdens Open Monumentendag Amsterdam. Er is volop aandacht voor bijzondere bouwkunst, plekken...

Het gebouw

Het gebouw is ontworpen door René van Zuuk en is een compact, sculpturaal gebouw.

ARCAM in the picture

Het gebouw waarin ARCAM is gevestigd – een ontwerp van architect René van Zuuk uit 2003 – is voor...