ARCAM’s Online Zomerboek #1


Dit is de zomer van ARCAM! Vier gloednieuwe rubrieken, bijeengebracht in ARCAM’s Online Zomerboek. zes weken lang, elke twee weken een nieuwe Roadtrip, een nieuwe hotspot waar je wat ons betreft heen moet in New in Town, fun & vermaak in de rubriek Playstation en last but not least drie interessante Amsterdammers die vertellen over hun ultieme zomergevoel in Amsterdam in Summer in the City.

Roadtrip time! We touren de A10 rond!
Pak je wagen – of pluk een Car2Go van straat – en scheur vanaf ARCAM de snelweg op. Met zijn 32 kilometer lengte is de Ringweg A10 het langste bouwwerk van de stad en loopt het letterlijk als een ring om de stad. De bouw ervan nam een kleine dertig jaar in beslag en werd in 1990 volbracht.

Ons startpunt is de A10 Oost, om precies te zijn bij knooppunt Amstel. Je kan natuurlijk op elk punt op de A10 starten en de route in een andere volgorde volgen, hét voordeel van een ringweg! We hebben in ieder geval een aantal opvallende projecten uitgelicht, die je gemakkelijk door je autoraampje kan bewonderen.   

 

1- G-Star Raw HQ, spot jij het giga kantoor (OMA, 2014) van het modemerk G-Star RAW naast de A10?
2- Nhow Amsterdam RAI Hotel: het spraakmakende hotel uit 2019, tevens naar een ontwerp van OMA, is ook vanaf de ringweg te bewonderen.
3- Parkeergarage RAI, dit opvallende gebouw (Benthem Crouwel, 2016) wil je niet te missen!
4 – Wolkenkrabbers Zuidas: misschien wel het gaafste stuk van de ringweg. Rijd langs en dwars door de moderne hoogbouw van de Zuidas, nu het nog kan! In de toekomst rijd je hier waarschijnlijk in een tunnel als onderdeel van het Zuidasdok.
5- Infinity: dit icoon van MVSA staat ook wel bekend als de Schoen en is voor veel automobilisten een belangrijk herkenningspunt aan de A10.
6- Queen Towers, drie in het oog springende torens van de Architekten Cie.
7 – Bruggebouwen, dit toffe gebouw (PPKS Architects) is boven het bestaande viaduct gebouwd!
8 – Teleport Towers Sloterdijk: dit markante 17-verdieping hoge gebouw (Alberts & Van Huut) torent uit over de A10.
9 – Coentunnel, scheur onder het Noordzeekanaal door via de Tweede Coentunnel uit 2013.
10 – Zeeburgertunnel – geniet van het rustige landschap in Amsterdam Noord voordat je het IJ onderdoor duikt. Wist je dat deze tunnel het laatste onderdeel was dat werd aangelegd voordat de A10 open ging?
11 – Enneüs Heermabrug, in de volksmond wordt deze aparte brug ook wel de BH-brug genoemd vanwege zijn bijzondere ontwerp (Grimshaw & Partners).
12 – AM4 Datacenter: dit gebouw in het Amsterdam Science Park spot je van mijlenver op de ringweg. Als je je weg vervolgt, kom je weer bij knooppunt Amstel uit en is daarmee je rondje A10 compleet.

Ontdek de mooiste plekken en nieuwste architectuurhotspots van de stad! Breng bijvoorbeeld je zomer door in de strandstoelen van de Bajes Beach Club. De net geopende bar en het restaurant worden gedraaid door social entreprise Beautiful Mess.

Foto via bysam.nl

De tijdelijke beachclub heeft een uniek architectonisch decor dankzij hun locatie midden op de binnenplaats van de voormalige BijlmerBajes in Amsterdam OostDe Bajes maakt de komende jaren plaats voor het Bajes Kwartier, waarin maar liefst 1350 woningen worden gerealiseerd. Het ontwerp komt van OMA,  FABRICations en LOLA Landscape. Circulariteit is een van de kernwaarden van dit concept. Zo worden er van de zes torens vijf gesloopt en wordt het bouwafval hiervan voor 98 procent opnieuw gebruikt. In 2024 moet deze duurzame woonwijk af zijn. Wees er snel bij, want je kan maar tot september een plekje bemachtigen op deze bijzondere locatie!  

Het is weer tijd voor spelletjes tijdens je stay- of vacation, zeker met druilerig weer. Knutsel, luister, bouw, speel en doe mee!

Afbeelding via archined.nl

Laat je bijvoorbeeld meeslepen door bordspelen over architectuur of stedenbouw. Archined heeft de vier spannendste architectuurspelen van dit moment op een rijtje gezet. Bouw je liever zelf? Trakteer jezelf dan op iets uit de LEGO® Architecture-lijn! Zet de skyline van Tokio of New York in elkaar, of de Burj Khalifa in Dubai. Zo waan je je toch nog een beetje in het buitenland. Speel ondertussen één van deze fijne playlists af met nummers die allemaal iets te maken hebben met wonen, stedenbouw of architectuur.

Aangezien we deze zomer massaal in eigen land blijven, zijn we heel benieuwd hoe iedereen dat fijne zomergevoel in eigen stad creëert. We vragen drie Amsterdammers – wier zomer misschien wel een beetje anders dan anders is dit jaar – naar hun ultieme vakantiegevoel in Amsterdam! 

First up, Michela Trovato Giancardillo, projectmanager bij Museumnacht Amsterdam. Je kunt je voorstellen dat ze deze zomer zeer creatief moeten nadenken over een alternatieve invulling van de Museumnacht in november. Hoe ontspant Michela naast haar werkzaamheden?