ARCAM’s Online Zomerboek #2


Dit is de zomer van ARCAM! Elke twee weken een nieuwe Road Trip, een nieuwe hotspot waar je wat ons betreft heen moet in New in Town, fun & vermaak in de rubriek Play Station en last but not least drie interessante Amsterdammers die vertellen over hun ultieme zomergevoel in Amsterdam in Summer in the City.

Road trip time! Vaar met ons mee langs een aantal architectonische highlights! 
Deze week scheren we over het water! Of je nou een liefhebber bent van historische of juist moderne architectuur, met deze zomerse routes over het water kan je lekker lui vanaf de boot de meest mooie projecten bekijken.

De Berlage Route
Enkele stops uit een prachtige route langs de grootheden van de stad. Vaar door het hart van de stad naar Amsterdam-Zuid en bekijk de meest bijzondere, historische Amsterdamse architectuur. Maak kennis met projecten van de bekende architecten als Berlage, Cuypers en met de ornamenten van stadsbeeldhouwer Hildo Krop. Motor aan en gaan dus!

Moderne architectuur aan het IJ
Het Parool heeft ook weer mooie vaarroutes beschikbaar gesteld. En wij zijn (vanzelfsprekend) fan van de architectuurroute over het IJ! Ontdek de moderne, imposante architectuur aan de IJ-oevers. Vaar van de nieuwe Houthavens met REM-eiland en de Pontsteiger via de A’DAM Toren en het Muziekgebouw aan ’t IJ naar het hippe Marineterrein tegenover ARCAM. Bekijk de projecten eens vanuit een nieuw perspectief!

Splashtour langs het Muziekgebouw aan ’t IJ

Geen boot tot je beschikking? Geen zorgen! Met Splashtours kan je nu ook met bus en al het water in.

Ontdek de mooiste plekken en nieuwste architectuurhotspots van de stad! Breng bijvoorbeeld je zomer door op een van deze sportieve plekken met een spectaculair stadsdecor.

Skatepark Zeeburgereiland via Gemeente Amsterdam

Scheur de banen van het nieuwe skatepark op Zeeburgereiland over! Dit net geopende park, naar ontwerp van het Deense bureau Glifberg+Lykke i.s.m. Arno Coenen en Iris Roskam, is het grootste van Nederland. En het omliggende sportgebied wordt het komende jaar nog verder uitgebreid!

Bella Vistapark via Gemeente Amsterdam

Of ren eens door dit gloednieuwe park in het Amstelkwartier! Het Bella Vistapark is deels circulair aangelegd door hergebruik van de klinkers van de oude wegen en krijgt een hoge ecologische waarde.

En bootcamp je deze zomer suf bij onze buren van het Marineterrein! Wist je dat het Marineterrein de komende jaren getransformeerd gaat worden naar een nieuw stadskwartier? Er is in de tussentijd nog genoeg te beleven op het terrein. Zo kan je in de zomermaanden een militaire bootcamp bijwonen! Meld je aan voor een sessie tijdens Expeditie Oosterdok.

Het is weer tijd voor spelletjes tijdens je stay- of vacation, zeker met druilerig weer. Knutsel, luister, bouw, speel en doe mee!

Laat je kinderen op speelse wijze architectuur ontdekken! Beroemd bij kinderen én volwassenen in Haarlem en omstreken is het ABC Architectuurcentrum waar je met maar liefst 60.000 legosteentjes kan bouwen. Breng je kids op woensdag- of vrijdagochtend naar het ABC en duik zelf het Frans Hals Museum in dat aan de overkant ligt.

Wil je het liever dichter bij huis houden? Wandel dan je eigen buurt door met je kinderen en laat ze zelf een fotospeurtocht voor je maken. Zo leert je kind kijken naar de details op straat, en leer jij door de ogen van je kind kijken!

Voor nog meer verdieping koop je het boek ‘Hoi, ik ben een lijn – De wonderbaarlijke architectuurverzameling van Het Nieuwe Instituut’. Stel dat jij een gebouw zou moeten ontwerpen, hoe zou jij dan beginnen? Waarschijnlijk met een schets of een tekening, toch? Dus laat je inspireren , bekijk dit boek en ga vervolgens zelf aan de slag met Hoi, jij bent een ontwerper, een doeboek voor de ontwerpers van de toekomst.

Aangezien we deze zomer massaal in eigen land blijven, zijn we heel benieuwd hoe iedereen dat fijne zomergevoel in eigen stad creëert. We vragen drie Amsterdammers – wier zomer misschien wel een beetje anders dan anders is dit jaar – naar hun ultieme vakantiegevoel in Amsterdam! 

Next up, Carlien Blok, sinds 2018 directeur bij Hortus Amsterdam, waar je tijdens de de lange zomeravonden ook kan genieten van de tuin en de kassen.