ARCAM’s Online Zomerboek #3


Dit is de zomer van ARCAM! Elke twee weken een nieuwe Road Trip, een nieuwe hotspot waar je wat ons betreft heen moet in New in Town, fun & vermaak in de rubriek Play Station en last but not least drie interessante Amsterdammers die vertellen over hun ultieme zomergevoel in Amsterdam in Summer in the City.

Road trip time! In dit zomerboek nemen we je mee door het grootste openluchtmuseum van Nederland: de straten van Amsterdam!

Met maar liefst 1585 publieke kunstwerken vormen de straten van Amsterdam een divers en  gevuld openluchtmuseum. Het aanbrengen van kunst in de openbare ruimte en het sieren van gebouwen is sinds het begin van de vorige eeuw een traditie geworden. Beeldhouwwerken, muurschilderingen, ornamenten en andere creaties vullen de collectie van dit buitenmuseum. Een collectie die voor iedereen zichtbaar en toegankelijk is op straten, in parken en op pleinen. Wandel in de zomer eens door het gratis, openbare museum en bekijk de mooiste kunstwerken met deze prachtige wandel- of fietroute van Iamsterdam!

Illustratie van route | Veronica Comin/in60seconds via Iamsterdam

Wil je nog meer kunstwerken en ornamenten in de openbare ruimte bekijken? Check dan eens de website van de Kunstwacht van Gemeente Amsterdam!

Ontdek de mooiste plekken en nieuwste architectuurhotspots van de stad. Breng bijvoorbeeld bingend je zomer door bij een van deze bijzondere filmlocaties! 

In augustus hoef je je auto niet meer uit om een filmpje te kunnen pakken! Pathé heeft namelijk in Amsterdam-Zuidoost een Drive-In Bioscoop voor je klaar staan. Dagelijks worden er topfilms en kaskrakers gedraaid. Voor €22,50 heb je een plaats voor je auto bemachtigd, maar de plaatsen zijn natuurlijk enigszins beperkt. Dat wordt dus snel een kaartje scoren!

Liever wat meer ruimte tijdens het film kijken? Ga dan eens het dak op met Rooftop Movie Nights! Geniet van een prachtig uitzicht over de stad en laat je verrassen met een mooie film. En als je hoogtevrees hebt, geen zorgen want er is nu ook een filmavond op het strand!

Ook als je even krap bij kas zit, kan je deze zomer nog steeds de tofste films bekijken! Het West Beach Filmfestival (WBFF) organiseert namelijk twee weken een gratis programma aan de prachtige Sloterplas. Naast een groot aanbod van zowel klassiekers als recente films uit binnen- en buitenland krijgt ook aanstormend filmtalent een podium. Blokken in de agenda dus.

Het is tijd om te relaxen tijdens je stay- of vacation, zeker met dit warme weer! Wij hebben het internet afgestruind naar de leukste leeslijstjes op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

We beginnen bij de beste boeken van 2019, samengesteld door De Architect. Eén van de topboeken is bijvoorbeeld Waagstukken van Charlotte van den Broeck, een verzameling van dertien essays over architecten die zelfmoord pleegden.

In de lijst van ArchDaily met maar liefst 125 aanraders zijn de redacteuren op zoek gegaan naar titels met diverse culturele achtergronden. Een van de klassiekers die je gelezen moet hebben als je de huidige ARCAM tentoonstelling Am I an Ornament? gaat bezoeken is het baanbrekende ‘Learning from Las Vegas, van Denise Scott Brown, Robert Venturi en Steven Izenour uit 1972. De auteurs analyseren The Strip van Las Vegas om de gewone en alledaagse architectuur beter te begrijpen, in plaats van de iconische gebouwen die door het modernisme worden verkondigd.
Wil je de boeken liever even zelf in je hand hebben, dan raden we je aan om langs Architecture & Natura op de Leliegracht te gaan, dé gespecialiseerde boekhandel als je geïnteresseerd bent in Amsterdam, architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, design en ga zo maar door.

Aangezien we deze zomer massaal in eigen land blijven, zijn we heel benieuwd hoe iedereen dat fijne zomergevoel in eigen stad creëert. We vragen drie Amsterdammers – wier zomer misschien wel een beetje anders dan anders is dit jaar – naar hun ultieme vakantiegevoel in Amsterdam! 

Next up, Jelte van Koperen, gids en co-founder van Cityloop. Leer de stad opnieuw kennen met een van de stadswandelingen van Cityloop.