Architectenbal en Amsterdamse Architectuur Prijs


Architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, studenten, docenten én liefhebbers waren aanwezig op het jaarlijkse Architectenbal.
Opnieuw vond het feest plaats in hét icoon van de Nederlandse architectuur, de Beurs van Berlage, met dit jaar het thema The Making Of voor de dynamische inrichting, acts en performances én voor de dresscode voor de gasten.

De avond startte met een openbaar gesprek met als thema The Making Of over de groeiende variatie in de wijze waarop projecten tot stand komen en dan vooral de samenwerkingsverbanden en scenario’s die een belofte inhouden voor de toekomst.
Sprekers: Albert Duyst (namens Amsterdam Oost) case: scholenpilot IKC Zeeburgereiland,
Mira van Beek (Atelier PRO) case: samenhang creëren op het Waterlandplein, Albert Ravestein (Stadgenoot) case: samen ontwikkelen op Oostenburg, Sascha Glasl (space&matter) case: plan en spin off van de De Ceuvel, Thijs Reuten (Amsterdam Oost)
case: spelregelkaart voor Cruquius.

Na een spectaculaire act werd Amsterdamse Architectuur Prijs 2014 uitgereikt door Francine Houben. De winnaar: Het Rijksmuseum!
Met deze prijs beloont Arcam de architect én opdrachtgever van het Amsterdamse gebouw uit 2013 dat óf het mooiste is van allemaal óf het meest exemplarisch voor de actuele situatie óf het meest uitdagend en vernieuwend – idealiter: alles tegelijk.
De jury bestond dit jaar uit de Nederlandse architectuurcritica Kirsten Hannema, de Belgische architectuurhistorica Rika Devos en de Italiaanse architect Gianni Cito.
Download hier het juryrapport Amsterdamse Architectuur Prijs 2014

Klik hier voor de negen genomineerden.

Het Architectenbal 2014 wordt georganiseerd door BNA Kring Amsterdam-Kennemerland en Arcam en mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsors.
Zie voor een film van de avond en sponsors: www.architectenbal.nl
Een beeldverslag staat op Architectenweb