Architecture Now 20 | Verhaal als fundament


Hoe kunnen architecten bijdragen aan een nieuw gevoel van thuis?

Wat is de rol van de architect anno 2020? Welke middelen moeten architecten (her)ontdekken om te bouwen aan inclusieve gemeenschappen, woningen en wijken? In dit drieluik van Architecture Now onderzoeken we de rol en zelfs verantwoordelijkheden van de bouwkunstenaar in een veranderende samenleving. Waarbij de focus niet zozeer ligt op het eindproduct, het gebouw, maar op het maakproces in al haar facetten. Elke editie wordt ingeleid aan de hand van essays in het Jaarboek Architectuur, waarin begrippen als (on) gedeelde geschiedenis, inclusiviteit, identiteit en representatie worden onderzocht in relatie tot het ontwerpproces.

Kirsten Hannema werkt als freelance architectuurcriticus voor de Volkskrant, Elsevier Weekblad en vakbladen als ArchitectuurNL. Na haar opleiding bouwkunde aan de TU Delft begon zij haar loopbaan als architect. In 2005 maakte ze de overstap naar het schrijven, als redacteur voor het tijdschrift A10 new European Architecture, waar ze tot 2012 werkte en ook de A10-jaarboeken maakte. Ze was jurylid voor de Jonge Maaskantprijs, ARC Award, Rietveldprijs, Architect van het Jaar-verkiezing, jurysecretaris voor BNA Beste Gebouw van het Jaar en werkte als gastdocent aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst. Sinds 2016 is ze redactielid voor het Architectuur in Nederland Jaarboek.

Jarrik Ouburg werkt als architect en stedenbouwkundige in binnen- en buitenland. Hij studeerde architectuur aan de TU Delft en ETH Zürich en werkte voor gerenommeerde internationale bureaus alvorens hij in 2008 zijn eigen bureau OJO / Office Jarrik Ouburg oprichtte. Sinds 2017 is hij partner bij HOH Architecten. Van 2012 tot en met 2016 was hij hoofd van de masteropleiding Architectuur aan de Academie van Bouwkunst, waar hij sinds 2016 als research fellow verbonden is aan het lectoraat ‘Tabula Scripta’.

Moderatie door ARCAM-directeur Indira van ’t Klooster.
Dit evenement is ontwikkeld door ARCAM.

Architecture Now 20 | Verhaal als fundament
Datum
: 15 september 2020
Tijd: 18.30 uur
Taal: Nederlands
Locatie: Pakhuis de Zwijger LIVECAST

Dit programma is onderdeel van een drieluik, bekijk de rest van de serie:

Architecture Now 19 | My friend, the architect 
Architecture Now 21 | Feeling at home


Gerelateerd

Architecture Now 21 | Feeling at home

22 sep 2020 : ARCAM's Videotheek : Archief : Nieuws

With introductions by one of the essayists / editors of the Architecture Yearbook, we discuss how architects can contribute...

Architecture Now 19 | My friend, the architect

08 sep 2020 : ARCAM's Videotheek : Archief : Nieuws

In this season of Architecture Now, we examine the role of architects and urban planners in a changing society

Livecast Architecture Now #18 | Designing the 1.5mtr society

22 apr 2020 : Archief : Nieuws

Join the Livecast to learn more about designing for the 1.5mtr society.