Architectuurcentrum Amsterdam viert 30-jarig jubileum


Met een speciale jubileumeditie van de Tafel van Arcam vierde Architectuurcentrum Amsterdam op 21 september jl. zijn 30-jarig bestaan. De feestelijke dag startte met een workshop in de Stopera. ’s Avonds genoot een divers publiek van vrienden, relaties en partners van een diner in het prachtige dakrestaurant van goede buur NEMO Science Museum. Met uitzicht over Amsterdam en iconische gebouw werd er getafeld en aandachtig geluisterd naar drie interessante sprekers.

© Pepijn Leupen

Smaakmakers
Voormalig rijksbouwmeester Mels Crouwel en Liesbeth van der Pol en huidig rijksbouwmeester Floris Alkemade deelden hun visie op de ontwikkelingen in de perioden 1986 – 2016 – 2046. Als smaakmakers van de avond blikten zij zowel terug als vooruit vanuit een zelfgekozen thema: Mels Crouwel over mobiliteit, Liesbeth van der Pol over schoonheid en Floris Alkemade over moraliteit.

Memorabele avond 
Met humor, passie en bevlogenheid reflecteerden zij op de architectuur, stedenbouw en maatschappelijke ontwikkelingen. Yvonne Franquinet, directeur Architectuurcentrum Amsterdam, vroeg jonge ontwerpers, de mogelijke rijksbouwmeesters van de toekomst, om hun reacties. Het werd een memorabele avond met feest, inhoud en genoeg stof tot nadenken om de komende dertig jaar mee in te gaan. Bekijk hier een compilatie:

Benieuwd naar de presentaties van de (ex)rijksbouwmeesters? Bekijk hier de de drie videoverslagen. Bekijk hier de volledige fotoreportage. 

Expositie
Vanaf 7 oktober wordt het jubileum met iedereen gevierd. Dan opent de expositie ‘Van Stopera tot A’DAM Toren – 30 jaar Amsterdam verbeeld‘. De tentoonstelling licht voor elk jaar in de periode 1986 – 2016 een belangrijke gebeurtenis of gebouw uit. Dertig iconen worden verbeeld aan de hand van bijzondere maquettes, foto’s, video’s, posters en uniek archiefmateriaal; samen vormen zij het raamwerk van de expositie. Voor de Amsterdammers en liefhebbers van onze hoofdstad zal er herkenning zijn, maar zullen ook zij worden verrast met nieuwe inzichten en kennis.

Ter gelegenheid van het jubileum krijgt het iconische pand aan de Prins Hendrikkade een feestelijk uiterlijk. Tijdens de opening is de creatie van ontwerper Yvo Sprey in zijn volledigheid te bewonderen.


Verwant

Terugblik: Tafel van Arcam – 30 jaar

In 2016 bestaan wij dertig jaar. Op 21 september vierden we dat jubileum met een speciale editie van de...

Presentaties Tafel van Arcam – 30-jarig jubileum

Voormalig rijksbouwmeester Mels Crouwel en Liesbeth van der Pol en huidig rijksbouwmeester Floris Alkemade deelden hun visie op de...