Autopon


 
Overtoom 557
Overtoomse Sluis
Amsterdam
J.B. Ingwersen
De Geus & Ingwersen
Pon Automobielen
Tram 1
Robert Mens, Bart Lootsma en Jos Bosman, Le Corbusier en Nederland, Utrecht 1985.
1961
Commercieel, Wonen
 

Woongebouw met winkelruimte

Eind jaren vijftig trad J.B. Ingwersen in dienst bij het architectenbureau van C. de Geus. Het Autopon-gebouw was het eerste zelfstandige ontwerp dat hij binnen dat bureau maakte. De opdrachtgever was Pon Automobielen, de Nederlandse importeur van Volkswagen.

Het ontwerp van Ingwersen is geënspireerd op Le Corbusier’s Unité d’Habitation. Elementen als het zichtbare betonskelet, de centrale ontsluiting, de indeling van de gevel, het gebruik van het dak, de kleuren en de pijlers waarop het gebouw staat, zijn allemaal afgeleid van dit historische voorbeeld.

Autopon was een showroom voor auto’s, waarbij vooral de zwevende vitrine, met daarin een fonkelnieuwe Volkswagen, de aandacht trok. Maar dit is niet het enige verband tussen het gebouw en de auto, het symbool van de vooruitgang in de jaren zestig. De schaal van het gebouw en de indeling van de gevels is ontworpen om met een zekere snelheid en van afstand te worden gezien: gericht op de automobilist. Zelfs de plattegrond van het gebouw is aangepast aan de auto. Met de bouw van Autopon werd de haakse hoek tussen de Overtoom en de Amstelveenseweg afgezwakt tot een vloeiende, flauwe bocht. Door het gebouw uit de oude rooilijn te zetten werd een goede doorstroming van het autoverkeer mogelijk. De schaal van het gebouw maakt het tot een landmark, dat de oude stad verbindt met de wijken in Nieuw-West die ongeveer tegelijk met dit gebouw werden ontwikkeld. (ARCAM/JEA)