Bedrijfsgebouw Arlandaweg


 
Arlandaweg 100
Bedrijventerrein Sloterdijk
Amsterdam
Van Tilburg & Partners
Bouwfonds Vastgoedontwikkeling
Metro 50; bus 21
Marlies Buurman, Maarten Kloos, Amsterdam Architecture 1997-99, Amsterdam, 2000, p.126.
1999
Kantoren
 

Hoofdkantoor Gemeentevervoer in voormalig callcenter

Het gebied rond Station Sloterdijk – aan de treinverbinding tussen het Centraal Station en de luchthaven Schiphol – werd vanaf het begin van de jaren tachtig ontwikkeld als kantorenlocatie voor bedrijven die (inter)nationaal opereren en/of zich bezighouden met telematica. Het bedrijfsgebouw van Van Tilburg en Partners, dat aan de rand van dit gebied staat, werd voor Hewlett Packard ontworpen als callcenter – een plek waar mensen dag en nacht telefonische vragen beantwoorden.

Dit gegeven bepaalde de keuze om er (symbolisch) deels een ‘open huis’ van te maken. De kern van het gebouw is een langwerpig complex dat op drie punten wordt doorsneden door een korter bouwvolume. Vanwege de grote hoeveelheid werkplekken die gecreëerd moesten worden, werden modules van vijf bij vijf meter bedacht waarin vier mensen kunnen werken. De plattegrond van het gebouw is gebaseerd op deze module.

De voor- en de achtergevel zijn verschillend uitgewerkt. Aan de kant van de snelweg zijn drie eenvoudig en strak vormgegeven volumes gesitueerd, terwijl aan de centrumzijde van het gebied twee opvallende glazen atria voor een strak en open gevelbeeld zorgen. Deze atria zijn gemaakt om tegemoet te komen aan de eis van Welstand om aan de Arlandaweg een vlakke gevel te realiseren. Samen met industrieel ontwerper en constructeur Mick Eekhout werd een ophangsysteem ontworpen waar een glazen wand van 33 x 14 meter aan hangt.

Na vertrek van Hewlett Packard nam in 2004 het Gemeentevervoerbedrijf zijn intrek in het gebouw. (ARCAM/BU)