Bedrijfsgebouw Kaap-Noord


 
Asterweg 17-19
Buiksloterham
Amsterdam
Vasco da Silva, Vincent van Unen
Vasco Da Silva architecten
IN.ONG Onroerend Goed B.V.
Slavenburg's bouwbedrijven
bus 34 stop Mosplein + 10 min lopen
2005-02-01
Bedrijven
 

Bedrijvenunit Kaap-Noord

Het gebouw is het resultaat van een door de gemeente uitgeschreven prijsvraag voor de transformatie van een verouderd bedrijventerrein in Amsterdam Noord. Het terrein moet op termijn veranderen in een gebied waar stedelijk wonen en werken wordt gecombineerd.

Het winnende ontwerp voor een bedrijfsgebouw aan de Asterweg moet als pilot dienen en uitgangspunt zijn voor de verdere ontwikkeling van het gehele gebied. De opgave was een bedrijfsverzamelcomplex te ontwerpen waarbij een hoge bebouwingsdichtheid en dubbel grondgebruik vereisten waren. Dit heeft geleid tot een compact en robuust ogend complex waarin verschillende functies zijn gestapeld. Een groot deel van de bedrijfsruimten ligt achter een zes meter hoge poort in twee lagen hoge stroken ter weerszijden van een openbare binnenstraat.

De gevels van deze stroken zijn bekleed met zilverkleurige aluminium golfplaten en melkglas. Boven de units bevinden zich een groot openbaar dek met studio’s en parkeerruimte dat bereikbaar is via stalen trappen en een zestien meter lange hellingbaan. Vanaf hier is een spectaculair uitzicht over het IJ. Door het dek steken drie haaks op elkaar geplaatste kantoortorens die met een decoratief baksteenpatroon zijn bekleed. De combinatie van dek en binnenstraat geeft het complex het karakter van een besloten enclave. (ARCAM/LM)