Bedrijfspand GSUS


 
Johan van Hasseltweg 27
Nieuwendammerham
Amsterdam
Evelo Vandenberg Architecten
GSUS Industries
bus 32, 36, 105
Evelo Vandenberg Architecten Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2003-2006; ARCAM POCKET 19. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2003
Bedrijven
 

Bedrijfspand met magazijn en kantoren

Door de demping van het oostelijk deel van het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam Noord ontstond ruimte voor een bedrijventerrein waarvoor Claus & Kaan een beeldkwaliteitsplan opstelden. In deze context werd een bedrijfsgebouw voor het jonge, hippe kledingmerk GSUS gerealiseerd. In dit gebouw vinden de ontwerp- en groothandelsactiviteiten van het kledingbedrijf plaats.

Op de onderste twee lagen bevinden zich het magazijn van het kledingbedrijf en de distributieruimtes. Deze ruimtes zijn voor vrachtwagens bereikbaar dankzij twee met beton omkaderde grote openingen. Een derde, smallere opening vormt de ingang van het gebouw. Verder zijn alle wanden van het gebouw gesloten, op enkele aan het zicht onttrokken nooduitgangen na. Op de tweede verdieping zijn kantoren en voorzieningen gegroepeerd rond een patio die deze ruimtes van daglicht voorziet. De gevel van het magazijn is opgebouwd uit opaal polycarbonaat aan de binnenzijde en ruwe houten lamellen aan de buitenzijde waardoor het daglicht wordt gefilterd. Boven dit semi-transparante gedeelte is de gevel van prefab-beton waardoor de kantoorverdieping oogt als een massief blok, met alleen enkele stroken lage vensters die uitzicht op de omgeving bieden. Terwijl het betonnen volume overdag schijnbaar rust op de houten onderbouw, lijkt het bij nacht, wanneer binnen de verlichting brandt, te zweven boven de fragiele constructie. Deze ‘omgekeerde’ combinatie van hout en beton is bedoeld als een verwijzing naar de ‘eigenwijze’ manier van ontwerpen van het kledingmerk GSUS. (ARCAM)