Vanaf 20 november 2020 bezoek je bij ARCAM weer een nieuwe tentoonstelling. In EndLESS Amsterdam onderzoeken we de circulaire stad in wording. En elke nieuwe tentoonstelling vraagt om zijn een eigen beeldtaal. Voor deze tentoonstelling hebben we samengewerkt met Kindly Made, een jonge Amsterdamse ontwerpstudio die duurzame en ethisch verantwoorde materialen gebruikt bij al het drukwerk en waar de medewerkers volgens dezelfde principes leven. Je kent ze misschien wel van de vormgeving van Karma Shoarma en van het Parlement van de Scheggen. En nu geven we je alvast een kleine sneak peek van de beeldtaal van EndLESS Amsterdam.
De tentoonstelling EndLESS Amsterdam vertelt het verhaal van de compacte, circulaire stad door de ogen van het beest, de bewoner, het bedrijf en het bestuur. Via vele spelers in de stad, zoals Port of Amsterdam, Schiphol, gemeente Amsterdam, de UvA, Ambassade van de Noordzee en de BNA krijg je een goed beeld van de inspanningen die deze partijen leveren om in 2050 een volledig circulaire economie te bereiken. Om je door de tentoonstelling te leiden hebben we de vier vensters (beest, bewoner, bedrijf en bestuur) vormgegeven in vier iconen.
Het icoon van het beest wordt gesymboliseerd door de paling, binnen Amsterdam een bekend en gewaardeerd beest. Voor deze vis onderzoekt de Ambassade van de Noordzee hoe hij onderdeel uitmaakt van onze samenleving. Goede fietsverbindingen binnen de stad en naar de scheggen staan hoog op de agenda bij de bewoners van Amsterdam voor een leefbare stad in 2050. De elektrische fiets is dan ook het symbool geworden voor dat icoon. Een vliegtuig en een boot geven het derde icoon bedrijf vorm, dat in de tentoonstelling dan ook wordt uitgelicht aan de hand van de circulaire ambities van Koninklijke Schiphol Group en Port of Amsterdam. En natuurlijk kom je alles te weten over de strategie Amsterdam Circulair 2020-2025 waarin de stappen naar een circulaire economie staan omschreven. Het icoon bestuur toont ook de Stopera, de plek waar alle plannen door het college van B&W bekrachtigd worden.
Om in 2050 volledig circulair te zijn, gebruikt de gemeente een speciaal voor de stad ontwikkelde uitwerking van het ‘donutmodel’ van de Britse econoom Kate Raworth. Dit model beschrijft hoe samenlevingen en bedrijven kunnen bijdragen aan economische ontwikkeling die zowel de grenzen van planeet als die van een eerlijke samenleving respecteert. Zowel op heel lokaal niveau als ook op metropoolregioniveau wordt gehandeld en gedacht. In de tentoonstelling kijken we dus ook over de stadsgrenzen van Amsterdam heen.
Ben je nieuwsgierig naar het hele verhaal van een circulaire stad in wording? Bezoek dan gratis de tentoonstelling EndLESS Amsterdam van 21 november 2020 t/m 28 februari 2021.
Boek je gratis tijdslot van tevoren via Eventbrite >
Credits:
Tentoonstellingspartners: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Ambassade van de Noordzee, AMS Institute, BetweenTwoHands, BNA, CliCQ, Forteiland Pampus, gemeente Amsterdam, geoFluxus, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Koninklijke Schiphol Group, Museumhaven Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Port of Amsterdam, Projectmanagementbureau Amsterdam, Rebel Group, Stichting Stadshout, The Why Factory (TU Delft), Universiteit van Amsterdam, Van Eesteren Museum, Ymere.
Met medewerking van: BOOM Landscape, BURA urbanism, Echo Urban Design, MORE + XML, NLÉ, PosadMaxwan, Plein06 (Omgevingsvisie); ANA Architecten, Clubhaus Architecten, Dutch Architect B.V., Harvey Otten Architectuur, UNStudio en teamleden (Het Stadsranden-lab); Fiction Factory.
Deze tentoonstelling werd financieel mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, gemeente Amsterdam en EFL-Stichting.