Betronic


 
Pedro de Mendinalaan 11
Strook 0, Steigereiland
IJburg
Amsterdam
Dick Venneman
Dedato Ontwerpers en Architecten
Betronic Vastgoed
Hercuton
2005
Bedrijven, Kantoren
 

Robuust bedrijfsgebouw in beton en glas

Gezien vanaf de ringweg A10 en de Enneüs Heermabrug naar IJburg, is het nieuwe bedrijfspand van Betronic een opvallende verschijning. Het gebouw tekent zich af als een stoere betonnen doos met opvallende ronde ramen in de zijgevels. De glazen kopgevel aan de waterkant loopt schuin met de waterlijn mee. Ook aan de landzijde, waar de entree van het gebouw zich bevindt, heeft het pand een transparante kopgevel.

De opzet van het gebouw is eenvoudig en efficiënt: een voor- en een achterhuis worden in het midden met elkaar verbonden door een lift- en trappenhuis met een centraal lichthof waardoor het daglicht tot in het hart van het gebouw doordringt. Kenmerkend is de loopbrug die vanaf de straat over het verdiepte parkeerdek naar de hoofdentree leidt.

Het gebouw dankt zijn industriële karakter aan de (overal in het zicht gelaten) betonnen prefab sandwichpanelen en betonkolommen in combinatie met glas en staal. Het creatieve gebruik van een standaard bouwsysteem en ruime, hoge loft-achtige binnenruimten, heeft geresulteerd in een robuust en betaalbaar, maar toch elegant bedrijfspand. Dedato heeft meerdere kantoorgebouwen opgeleverd waarbij gebruik is gemaakt van dit concept, maar weet steeds weer een gebouw met een nieuwe uitstraling neer te zetten. (ARCAM/BU)