Bezoekerscentrum Amsterdamse Bos


 
Bosbaanweg 5
Amsterdamse Bos
Amsterdam
Gunnar Daan
Cultuur, Groen
 

Niet alle hondjes heten Fikkie. En niet alle gebouwen hebben vier muren en een dak. Neem bijvoorbeeld het bezoekerscentrum van het Amsterdamse Bos. Het heeft de vorm van een kegel zonder top, geplaatst op een ovaal grondvlak. Je begrijpt meteen waarom het ooit als roepnaam ‘De Molshoop’ heeft gekregen.

De onalledaagse vorm van het bezoekerscentrum past bij de bijzondere recreatieve functie. Het gebouwtje ligt bij de hoofdingang van het Amsterdamse Bos, niet ver van de kruising Amstelveenseweg / Van Nijenrodeweg. Het biedt onderdak aan een informatiebalie en een ‘Boswinkel’, waar onder meer wandelkaarten en natuurboeken worden verkocht. Ook is er een vaste tentoonstelling te zien over geschiedenis en natuur van het Amsterdamse Bos.

Ontwerper van het bezoekerscentrum is de Friese architect en beeldend kunstenaar Gunnar Daan. Het door hem ontworpen gebouw ontleent zijn stabiliteit aan een betonnen kern, gecombineerd met een stalen skelet dat zich deels buiten de gevel bevindt. De staalconstructie verdeelt de gevel in taps toelopende verticale segmenten, die zijn bekleed met hout. Op de begane grond en de bovenverdieping zijn vensterstroken van verschillende hoogte aangebracht. Daaroverheen steken grote luifels die het invallende licht verzachten en de zonnewarmte buiten houden.

Op een steenworp afstand van het bezoekerscentrum ligt nog een tweede ‘molshoop’. Restaurant en grand-cafĂ© De Bosbaan, is gehuisvest in een identiek gebouw dat uitziet over de in de jaren dertig gegraven roeibaan. Restaurant en bezoekerscentrum werden opgeleverd in 2003. Ze werden destijds onder meer gebouwd als vervanger voor het Bosmuseum, dat aan het andere uiteinde van de Bosbaan lag, nabij Boerderij Meerzicht. Het Bosmuseum was ondergebracht in een noodgebouw dat versleten was geraakt. De nieuwbouw aan de kop van de Bosbaan was onderdeel van een plan om de hoofdingang van het Bos meer het karakter te geven van een echt entreegebied.

Het bezoekerscentrum is inmiddels ruim tien jaar oud en toe aan een opknapbeurt. Het interieur wordt momenteel vernieuwd, terwijl het gebouw gewoon open blijft. Ook de directe omgeving wordt verbeterd. Er komt minder asfalt, meer groen, beter uitzicht en een terras. Naar verwachting worden deze verbouwingswerken in de loop van 2015 afgerond. (ARCAM/DW)