Bij ons verkrijgbaar: Fietsen met Welstand


fietsen-met-welstand1_boek

Bouwen aan de stad, hoe doe je dat? In Fietsen met Welstand neemt de Amsterdamse Commissie voor Welstand en Monumenten je mee langs negentig projecten die de afgelopen vijf jaar vergund zijn. Een onconventionele gids voor wie houdt van Amsterdam, van architectuur en van een stukje fietsen.

De stadsgids is voor €7,50 exclusief verkrijgbaar in onze shop op de Prins Hendrikkade 600. (Let op: de gids is niet verkrijgbaar in onze online webshop). 

Waarom mocht de kroon op de Shelltoren groter gemaakt worden, maar was een hoektoren op het C&A-gebouw aan het Damrak te veel van het goede? Waarom zou je de stijl van goedkope naoorlogse duplexwoningen willen behouden? En wat gaat er mis langs de Noord-Zuidlijn? In het boekje Fietsen met Welstand geeft de Commissie voor Welstand en Monumenten (CWM) een openhartig kijkje in de keuken. Of liever gezegd: in de stad. Ze breken hun vergaderingen met architecten en initiatiefnemers open, delen hun mening, en laten zien wat de rol van welstand is bij het bewaken van ‘De Schoonheid van Amsterdam’.

De vorm van de stad
Wie in Amsterdam woont of werkt, komt er dagelijks langs: de gebouwen die samen de stad vormen. Herkenbare bakens die niet weg te denken zijn, maar ook nieuwe projecten die langzaam de bestaande bebouwing ‘omvormen’. Over het vormgeven van de stad, en wat daarbij wel en niet mag, wordt veel gediscussieerd. Het leidt tot ruim 7000 adviezen per jaar. Een balanceeract, noemt de commissie het zelf. Want hoe kun je behouden wat waardevol is en tegelijkertijd nieuwe ontwikkelingen ondersteunen? Wat is het juiste evenwicht tussen behoudzucht en ontwikkeldrang, tussen vrijgevochtenheid en een keurslijf, tussen eigenbelang en het belang van alle bewoners van de stad?

Boekje en website
Met dit handzame boekje neemt de commissie je mee van de vergadertafel de stad in, want om je een mening te kunnen vormen, moet je gewoon ter plekke gaan kijken, luidt het advies. En pak dan meteen het vervoermiddel waar je in Amsterdam het verst mee komt: de fiets. De zes routes in Fietsen met Welstand voeren langs negentig projecten die tussen 2010 en 2015 door de commissie beoordeeld zijn. Sommige zijn nog in aanbouw, andere staan er alweer een tijdje. Een ouderwetse kaart wijst de weg, handgetekende schetsen laten weten of je goed zit. En wie het liever digitaal doet kan de weg ook vinden via www.fietsenmetwelstand.nl

Andere blik
Bekijk de stad eens met een andere blik, is de boodschap van de commissie: stap op de fiets en laat je ter plekke verrassen door oude en nieuwe gebouwen. Er zitten er vast een paar bij die je nog nooit zo gezien had.