Bijlmer Sport Centrum


 
Anton de Komplein 157
Bijlmer Centrum
Amsterdam
Vera Yanovshtchinsky, Sjoerd Beerends
Vera Yanovshtchinsky Architecten
Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost
Bouwcombinatie Van der Belt - Bot Bouw
NS/metro Station Bijlmer ArenA
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2006-11-01
2008-09-01
Leisure, Voorziening

Sportcomplex met sportzalen en zwembad

De vernieuwing van de Bijlmer betreft een proces waarin ruimtelijke en maatschappelijke ambities samengaan. Zo wordt het belangrijk gevonden dat inwoners van het stadsdeel ook ruimtelijk de mogelijkheid krijgen om elkaar te ontmoeten, al of niet in het kader van specifieke activiteiten. In dat licht is de locatie van het nieuwe Bijlmer Sport Centrum van groot belang. Het bevindt zich aan het Anton de Komplein, in de nabijheid van de markt, het Stadskantoor en het Bijlmer Parktheater.

In deze context heeft het nieuwe sportcentrum gesloten zijden gekregen aan de kant waar het in de toekomst geheel wordt ingebouwd, maar een zeer open karakter aan de kant van het Anton de Komplein. De glazen gevel geeft passanten hier gemakkelijk de indruk dat zij deel uitmaken van het zwemparadijs en deze mate van transparantie kenmerkt het hele sportcentrum.

Ook binnen geven zichtlijnen het centrum een gastvrij karakter. Vanuit het entreegebied en het aangrenzende horecagedeelte is de gehele, verdiepte sporthal te overzien, evenals de patio, de multifunctionele ruimtes, het recreatiezwembad en het wedstrijdbad. De horeca die de ‘droge’ en de ‘natte’ delen bedient, staat in directe verbinding met de publieke tribunes van de sportzaal en van het wedstrijdbad. De kleur groen smeedt de functies optisch aaneen. Boven de zwembaden loopt een galerij die toegang geeft tot diverse kantoren en tot de fitnesszaal. Vanaf de crosstrainers hebben sporters hier weer uitzicht over het plein en het park. (ARCAM/MB)