Binnenhof en Gelderhof


 
A.J. Ernststraat 212-282, Van Leijenberghlaan 2-18
Buitenveldert-West
Amsterdam
Erick van Egeraat associated architects
Stadsdeel Zuideramstel
Hillen & Roosen
Hillen & Roosen
Bus 65, 66, 165, 199, 248
2005
Onderwijs, Voorziening, Wonen

Multifunctioneel centrum en wooncomplex

In het hart van stadsdeel Buitenveldert is rondom een openbaar plein een nieuw woningbouwproject ontwikkeld, gecombineerd met een multifunctioneel centrum. Dit centrum herbergt onder meer twee scholen, diverse welzijnsvoorzieningen en een ondergrondse parkeergarage. De woningen zijn ondergebracht in twee hoge bouwblokken aan de zuid- en oostzijde van het plein, en een laag blok aan de noordzijde langs het water. De woonblokken omsluiten het multifunctionele centrum en schermen het binnenplein af van de drukke omliggende wegen.

De straatgevels van de appartementenblokken bestaan uit verticale stroken van afwisselend natuursteen en glas. Dwars door dit patroon zijn diagonale uitsparingen in het natuursteen gemaakt waardoor een spel van witte lijnen is ontstaan. De gevels aan de pleinzijde worden gekenmerkt door rode panelen en glas en hebben daarmee een zachtere en meer informele uitstraling. De woningen variƫren van tweekamerappartementen tot royale zeskamerappartementen met dakterras, en hebben hun slaapkamers zoveel mogelijk aan het rustige binnenplein.

Het tweelaagse multifunctionele centrum glooit zich met zijn boemerangvormige plattegrond tegen de noordoosthoek van het plein. De met aluminium beklede gevels worden door afwisselend horizontale en verticale patronen van glas doorbroken. Het licht golvende dak geeft het plein, waarvan een deel tevens als schoolplein dient, een speels karakter. Ten westen van het plein zijn negentien grondgebonden patiowoningen gebouwd waarvan een aantal een tuin aan het water heeft. (ARCAM)