Black Tulip Hotel


 
Geldersekade 16
De Wallen
Amsterdam
Onbekend
5 Minuten lopen van CS
Marlies Buurman & Flora van Gaalen, Room Service, Amsterdam 2007, p. 20-21.
1550
Leisure
 

Monumentaal kinky

Het pand aan de Geldersekade stamt oorspronkelijk uit de zestiende eeuw, toen het achterhuis nog een geheel vormde met Oudezijds Kolk 5. Het houtskelet in het achterhuis (doorlopend naar de Oudezijds Kolk 5) is nog origineel en in het gedeelte aan de Geldersekade zijn de plafondbalken nog goed zichtbaar.

Van 1605 tot 1620 woonde in het pand een beroemde graanhandelaar, Roemer Pietersz. Visscher (1547-1620), die bekend stond als een gastvrij en literair man. Hij nodigde aankomend en gevestigd talent uit in zijn pand waardoor het de bijnaam ’t Salig Roemers Huys kreeg. Na zijn dood werd het pand een tabakspakhuis in Lodewijk XVI-stijl en kreeg het een rechte kroonlijst. Een gestileerde tabaksplant voor het snijraam boven de ingang herinnert aan deze periode. De zandstenen onderpui is in Lodewijk XV-stijl. In 1968 is het pand gerestaureerd onder toezicht van Monumentenzorg. Vanaf die tijd werd het pand lange tijd gebruikt door een filmproductiebedrijf.

Ter gelegenheid van de vierhonderdste geboortedag van Roemer Visschers dochter Maria Tesselschade (1594-1649) werd in 1994 een plaquette aan de gevel onthuld, met daarop twee regels uit Vondels vers de IJstroom: ‘Waar zijn vloer betreden werd, zijn drempel werd gesleten, van schilders, kunstenaars, van sangers en poeten’. De huidige eigenaar liet het pand in 1997 opnieuw ingrijpend restaureren en door architect Paul Westerman verbouwen tot het huidige Black Tulip Hotel. Het Black Tulip hotel is een gay hotel, met twee klassieke kamers op de begane grond en zeven leather/SM kamers op de verdiepingen. (ARCAM/BU/FG)