Blok 24


 
Sanne Sanneshof, Erich Salomonstraat
Haveneiland West
IJburg
Amsterdam
Jannie Vinke, Marcel van der Lubbe
ANA Architecten
AMVest, Blauwhoed, Stichting PWV Wonen, de Alliantie
Slokker Bouwgroep BV
Tram 26, halte Diemerparklaan
Architectuurkaart IJburg 2013
2006
Wonen

Ouderenwoningen op het Haveneiland

De 34 woningen voor ouderen van dit blok liggen rondom een terrasvormig hof. Deze vormt een logische voortzetting van de reeks van openbare ruimtes op het Haveneiland.

Het blok incorporeert een verloop in schalen. Door de terrasvormige opbouw met respectievelijk het hofplein, het hofterras en de hoftuin, ontstaat een driedimensionale groene ruimte. Het hofterras op de tweede verdieping biedt uitzicht over de grote binnentuin van blok 24. Op het dak van de noordoostvleugel ligt een wildebloementuin. Onder het complex bevindt zich een parkeergarage, waarvan ook de bewoners van het aangrenzende blok gebruik maken.

Alle woningen zijn georiƫnteerd op een van de collectieve buitenruimtes aan de hofzijde en een individuele buitenruimte aan de straatzijde. In de gevels komt het contrast tussen het besloten, private hof en de openbare straat tot uitdrukking. De straatgevel beantwoordt aan de bouwregels voor IJburg. Het bakstenen vlak vouwt zich om het blok en transformeert door de overgang van de grote schaal van het vizier naar de kleine schaal van het besloten hof. De hofgevel contrasteert met de straatgevel. De vele open geveldelen en de toepassing van een familie van kleuren geven de hof een informeel karakter. (OGA)