Blok 46c


 
Eva Besnyöstraat 36-92, IJburglaan 1503-1571
Haveneiland Oost
IJburg
Amsterdam
Mike Korth, Gus Tielens, Sander Vedder, Gabriël Zitman, Mirte Kooy, Joop Steenkamp, Anja Markovic
Korth Tielens Architecten
Ymere
Huib Bakker Bouw, De Geus Bouw
Tram 26, stop IJburg
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2013.
2012
Wonen
 

Woongebouw met golvende balustrade

Het stedebouwkundig plan van het Haveneiland (IJburg) bestaat uit een grof gridpatroon dat ingevuld is met rechthoekige bouwblokken. Tussen het woonblok 46a aan de Julius Pergerstraat en het grootschalige IJburgcollege op de hoek van de Pampuslaan, ligt het kleinschaligere blok 46c. De opgave was om een woongebouw te realiseren tussen de bestaande blokken 46a en b en daarmee blok 46 als geheel af te sluiten. Door in het ontwerp de bebouwing ten opzichte van de daarnaast gelegen gebouwen een kwart slag te draaien ontstond bovenop de parkeergarage een open ruimte in de vorm van een openbaar plein.

Het pand met 64 sociale huurwoningen bestaat uit vijf lagen. De woningen op de begane grond hebben een voordeur aan het plein, de atelierwoningen worden ontsloten aan de straatkant, en de bewoners van de daarboven gelegen woningen komen via de zijkant van het gebouw en via een galerijgang bij hun woning. De uitstraling van een galerijflat heeft blok 46c allerminst. Door extra aandacht te schenken aan de balustrades, materialisering en detaillering zijn de architecten erin geslaagd goede woonplattegronden en een spannend gevelbeeld te realiseren.

Het zogenaamde wave-hekwerk bestaat uit stalen kokers met halverwege een knik. De bovenste kokers zijn telkens in een andere hoek geplaatst, waardoor een golvende vorm ontstaat. Om fluittonen tegen te gaan zijn de kokers afgewerkt met speciaal hiervoor ontworpen doppen. De waaierende vorm refereert ook aan de wind die hier op IJburg altijd waait. Aan de rustige zijde van het gebouw zijn de ruime balkons en terrassen gesitueerd.

Het openbare plein is ook in gebruik als speelplein voor de leerlingen van het ernaast gelegen IJburgcollege. Verspreid over de ruimte zijn witte cirkels op de grond geschilderd en zijn betonnen elementen van diverse afmetingen geplaatst. Deze zit- en speelmeubelen dragen de naam ‘Henk’. Het project won in 2012 de Zuiderkerkprijs, een jaarlijkse prijs voor beste woningbouwproject in Amsterdam. (ARCAM/YK)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012