Blok 61a


 
Emmy Andriessestraat, Eva Besnyostraat, Fritz Dietrich Kahlenbergstraat
Haveneiland Oost
IJburg
Amsterdam
Dana Ponec Architecten
De Alliantie Projectontwikkeling
Vos & Teeuwissen, Huizen
2007-03-01
2009-06-08
Onderwijs, Voorziening, Wonen

Mystiek IJburg

Op het oostelijk deel van het Haveneiland, aan het Theo van Goghpark, ligt Blok 61a. Het gebouw ligt aan de zuidelijke korte zijde van het grote openbare groene terrein en is samen met het naastgelegen Blok 61b, een belangrijk oriëntatiepunt vanaf de IJburglaan, de belangrijkste ontsluitingsweg van de wijk.

Het stedebouwkundig plan vereist een blokvormig, op grote schaal uitgevoerd gebouw. Het architectenbureau is er echter in geslaagd om het beeld te creëren van een verzameling huizen. In de lichte bakstenen van de plint is een reliëf van vogelpootjes aangebracht. Deze print refereert aan de mystiek van het eiland IJburg, dat ooit een zandvlakte in het water was, waar de vogels hun pootafdrukken in het zand achterlieten.

Op de begane grond van het woongebouw zijn twee kinderdagverblijven gehuisvest: Skon en Omega. Laatstgenoemde biedt (medische) opvang voor meervoudig complex gehandicapte kinderen en hun verblijf is rond twee hoven georganiseerd in zwarte en witte paviljoens. De paviljoens vormen een soort dorp, een eigen binnenwereld voor de kinderen. De hoven zijn door een route met elkaar verbonden en wisselende doorzichten en spannende zichtlijnen zorgen voor een avontuurlijke beleving. Deze reeks van ruimtelijke ervaringen is steeds leidend geweest bij het ontwerp. (ARCAM/YK, bron: Dana Ponec architecten)