Boekpresentatie ‘Ontwerpen voor Vroom & Dreesmann’


Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij nodigt je van harte uit voor de presentatie van het boek ‘Architect Jan Kuijt Wzn. 1884-1944, Bouwen voor Vroom & Dreesmann’ van auteur Radboud van Beekum op woensdag 11 april om 16.00 uur.


Middagprogramma:

Na een inleiding door architectuurhistoricus Gerrit Vermeer en een toelichting op het onderzoek door de auteur zal het eerste exemplaar worden overhandigd aan Jan Kuijt, zoon van architect Jan Kuijt Wzn.

Herkenbaar gezicht
Architect Jan Kuijt Wzn. groeide op in een milieu van winkeliers en kreeg zijn eerste opdrachten dan ook uit die sector, van toen bekende ondernemers als Ter Meulen, Wyers, Witteveen en Zumpolle. In de jaren twintig zou Vroom & Dreesmann een gestage stroom werk gaan opleveren. Kuijt bleek in staat om hun warenhuizen qua architectuur een herkenbaar gezicht te geven. Hij maakte daarbij optimaal gebruik van de in het oog springende stedelijke locaties die het concern al vroeg had verworven voor een eerdere generatie (kleinere) winkels. Kuijt ontwierp onder andere bekende vestigingen van Vroom & Dreesmann in Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Utrecht, Hilversum, Amersfoort en Enschede.

Niet onder één noemer te vangen
De veranderingen in het winkelbedrijf en de vooroorlogse bloei van warenhuis Vroom & Dreesmann waren belangrijk voor de uitbouw van Kuijts oeuvre. Toch was hij niet alleen hiervan afhankelijk en zijn gevarieerde opdrachtenpakket omvatte naast tal van winkels ook bankfilialen, villa’s, scholen, kloosters, een kerk en de Fordfabrieken in Rotterdam en Amsterdam. Kuijt verwerkte in zijn ontwerpen stijlelementen van de Amsterdamse School en art deco en later de nieuwe zakelijkheid, maar zijn werk is niet onder één noemer te vangen. Bijgestaan door tekenaar Lucianus C. Lagrillière (1901-1996) ontwikkelde Jan Kuijt Wzn. met succes eigen vormoplossingen, toegesneden op aard en karakter van de voorliggende opdracht.

Kijk op stokerkade.nl om het boek te bestellen.