Booster Zuid


 
Kruising Spaklerweg en Verlengde van Marwijk Kooystraat
Amsterdam
GROUP A Architecten
Dienst Waterbeheer en Riolering
Metro 50, 51, 53, 54 (halte Van der Madeweg)
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2003-2006; ARCAM POCKET 19. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2005
2006
Infra, Voorziening
 

Poep en architectuur

Wie wel eens de metro neemt richting Amsterdam Zuidoost kan net voor station Van der Madeweg zien tot welke bijzondere resultaten deze onwaarschijnlijke combinatie kan leiden. Daar ligt in de oksel van de metroviaducten voor lijnen 50 en 51 een futuristisch chroomkleurig gebouw, met de al even futuristische naam ‘Booster Station-Zuid’.

Het is een installatie die het rioolwater van stadsdeel Zuidoost doorpompt in de richting van de zuiveringsinstallatie in het Westelijk Havengebied. Vooral de alerte passagier van lijn 50 zal het gebouw wel eens zijn opgevallen, aangezien de metro’s van de ringlijn vaak op het hoogste punt van het viaduct moeten wachten op een groen sein.

Sommigen zien in het boostergemaal een ruimteschip, anderen een motorblok. De opvallende matzilveren uitvoering sluit perfect aan bij de zilvergrijze aankleding van de achterliggende metroviaducten, waardoor het vanuit bepaalde zichthoeken lijkt alsof de fly-overs als benzineslangen aan het motorblok zijn gekoppeld.

Vóór de oplevering van Booster Station-Zuid werden de gemalen van de Amsterdamse waterzuivering weggestopt in onopvallende betonnen bunkers en bakstenen schuren. Nieuwe Europese regelgeving voor het verwerken van vervuild afvalwater noopte de gemeente in 1998 echter tot het reconstrueren van het rioleringsnetwerk. Er werd gekozen voor de bouw van een centrale zuiveringsinstallatie in het Westelijk Havengebied, waar het rioolwater middels vier over de stad verspreide gemalen naar toe zou worden gepompt. In tegenstelling tot andere grootschalige infrastructurele ingrepen in de zompige Amsterdamse bodem verliep de bouw van het nieuwe rioolstelsel feilloos en bijna onopgemerkt voor de inwoners van de stad.

In de loop van 2005 en 2006 verschenen de wonderbaarlijke ‘boosters’ in het stadslandschap. Voor alle vier de gebouwen werd een opvallend ontwerp gekozen, maar Booster Station-Zuid is misschien wel het meest gedurfde ontwerp. Vorm wordt hier duidelijk bepaald door functie; in de uitbouw aan de achterkant is de hoogspanningsruimte gelokaliseerd en de buizen die uit het gebouw lopen zijn de rioolleidingen naar de pompen.
Is het roestvrij stalen gebouw overdag al een opvallende verschijning, in de donkere uren trekt het ontwerp zo mogelijk nog meer de aandacht van voorbij razend autoverkeer en slaperige metropassagiers. Dan lichten de naden tussen de staalplaten op alsof het licht uit het gebouw wil barsten. Booster Station-Zuid is een gebouw dat in functie saai mag klinken, maar in uitvoering extravagant mag worden genoemd – een verrijking voor de eentonige bedrijventerreinen van Amsterdam Zuidoost. (ARCAM)